Sonbaharın Müjdesi Eylül

Doğanın dinlenmeye çekildiği, insan ruhunun ise kendine döndüğü Eylül ayına göz atalım...

Romantik aylardan biri olan eylül, hem yaza veda hem de sonbaharın başlangıcı olan bir aydır. Yani her son yeni bir başlangıçtır diyebiliriz. Gündüzlerin uzayıp gecelerin kısaldığı sıcak bir yaz mevsimi kendini serin rüzgarlara ve ılık yağmurların coştuğu sonbahara bırakır. Eylül, doğada yenilenme sürecini başlatırken aynı zamanda insan ruhunda da değişim ve dönüşümü sağlayarak iç huzuru oluşturur. Eylül, yeni hedefler belirlemek; derin düşüncelere dalmak ve yeni kararlar almak için ideal bir zamandır. Yazın yemyeşil olan ağaçlar eylülde turuncu ve kırmızının en güzel tonuna bürünür. Yapraklar sokaklara ve bahçelere dökülürken insanlara da görsel bir şölen sunar. Eylül, doğanın kendini yenilemeye hazırlandığı; toparlandığı bir aydır.

Yeni Başlangıçlar ve Okulların Başlaması

Eylül yazın sonu ve sonbaharın başlangıcı olduğu için öğrenciler için de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Birçok öğrenci yeni döneme başlamanın heyecanını yaşarken yetişkinler ise tatil havasından çıkıp iş hayatına dönmenin ve hedeflerine odaklanmanın keyfini yaşar. Bu yüzden Eylül ayına dönüşüp tazelenmenin ayı diyebiliriz. Hedeflerimiz, kararlarımız, düşüncelerimiz ve arkadaşlıklarımız dönüşüp yenilenir. Yazın vermiş olduğu rahatlık ve enerji dolu hava kendini yavaş yavaş serin ve uzun vadeli planların yapıldığı bir sonbahar ayına bırakır. Yeni ilişkilere, yeni projelere, yeni alışkanlıklara, yeni iş fırsatlarına kendimizi bırakarak gelecek için sağlam adımlar atmak için eylül harika bir fırsat sunar.

Eylül’ün Sunduğu Doğal Güzellikler

Yazın cıvıl cıvıl neşesi kendini sakinliğe ve dinginliğe bırakırken eylül ayının da sevenleri kendini doğaya bırakır. Çünkü yaprakların sarı, turuncu ve kırmızı gibi pastel renklere bürünmesi doğa severlere renk cümbüşü sunarak kendine hayran bırakır. Havanın yaza göre daha yumuşak, ılık rüzgarların esintisi ve sabahların daha serin olması, insanları daha düşünceli ve duygusal bir moda sokar. Eylülün hafif melankolik havası, huzurlu yürüyüşler yapmak için harika bir sonbahar havasıdır. Eylülün sunduğu doğa harikası şiirlere ve yazılara da etki etmiştir. Çünkü eylül, bazen bir ayrılığın, bazen de içsel bir dönüşümün simgesi olarak kullanılır. Bir yazarın gözünden eylül, aşkın ve hüzünlü vedaların simgesi, bir hazan ayıdır.

Rutinin Adı Eylül

Yaz aylarının vermiş olduğu rahatlık ve düzensizliğin toparlanıp yeni düzene geçiş ayı olan Eylül, birçok insan için rutin işlere dönüşü temsil eder. Yazın kavurucu sıcaklığı bitmiş, tatil modundan çıkıp iş moduna geçilmiş, okullar açılmış, sabah erkenden evden çıkıp akşam serin havada eve dönmek rutin hayata geçildiğini gösterir. Yeni kararlar, hayatı gözden geçirmek ve geleceği planlamak yeni bir düzenin başlangıcıdır.

Eylülde yapılacak en güzel şey, doğanın kendisini değiştirip dönüştürdüğü bu aya tanıklık etmektir. Okula veya işe giderken yollara dökülmüş yapraklara bakmak, serin bir sonbahar havasında yürüyüş yapmak insana sakinlik ve huzur vererek zihni tazeler. Çünkü yerlere dökülen yapraklar hayatta yeni sayfalar açar ve tazelenmiş zihin ile geleceğe daha sağlam adımlar atmasını sağlar.

Sonuç olarak eylül bir sonun başlangıcıdır. Bu başlangıç olan ayda kendimizi dinleyerek iç huzurumuzu sağlamalı ve net kararlar alarak geleceğimizi şekillendirmeliyiz. Yazın vermiş olduğu yoğunluktan çıkıp kendimizi dinlemeli ve hayattan ne istediğimizi sorgulamalıyız. Hadi şimdi sizde yaprakları dökülmeye başlamış bu ayda kendi içinize dönün ve hayattan ne istediğinizi düşünün. Eylül ayı ruhunuzu dinlendirir, ruhunuzu tazeleyin ve kendinizi keşfetmek için fırsat veren bu ayı değerlendirin.