Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulmanın 9 Yolu

Bu dokuz madde ile, sosyal medya bağımlılığından kurtulun.

Teknoloji günden güne gelişirken, alışkanlıklarımız hatta yaşam şeklimiz de ona uygun olarak değişiyor. Teknolojiden ayrı kalmak bu günlerde neredeyse imkansız. Sabah uyandığımız andan akşam yatıncaya kadar teknoloji ve onun yeni ürünleri ile iç içeyiz. Akıllı saatler, robot süpürgeler, masaj aletleri, mutfak gereçleri ve benzeri. Çevremiz teknolojik aletler ile dolup taşmakta. Bununla birlikte teknoloji ile sosyalleşmek de artık eskisi gibi değil. Karşılıklı oturup, sohbet edilerek geçirilen sürelerin yerini sosyal medya uygulamaları ile mesajlaşmak, görüntülü konuşmak ile doldu desek hiç de yanlış sayılmaz. Artık dışarı çıkıp sosyalleşmek yerine evde oturup en ufak boş vaktimizi sosyal medya uygulamalarında geçirerek sürdürmeyi tercih ediyoruz.

Sosyal medya siteleri kısaca kullanıcılarına açık profiller oluşturma, diğer kullanıcılar ve onların bağlantılı olduğu kişiler ile ağ üzerinde iletişim ve etkileşim içinde olmasını sağlayan web tabanlı programlardır. Bu siteler ile kullanıcılar sanal kimlikler oluşturarak gerçek hayattaki arkadaşları veya bu siteler üzerinden tanıştığı kişiler ile çevrim içi ya da çevrim dışı ortamda sosyal ilişkiler kurabilmekte. Bununla birlikte günümüzde sosyal medya, halkla ilişkiler, pazarlama, alışveriş, reklamcılık, habercilik, siyasi kampanya, sivil toplum örgütü çalışmaları gibi birçok konuda işlevi yüksek bir konumdadır.  Sosyal medyanın sunduğu para kazanmak seçeneği de onu sadece keyif için değil, ticari amaçlarla da kullanmayı mümkün kılıyor. Geçimini sosyal medya üzerinden sağlayanlar, yeni nesil için yeni bir iş imkanı olarak görülüyor.

Sosyal medyanın bize sunduğu sayısız seçenek ile günün belli bir kısmını ona ayırıyoruz. Gittiğimiz yerleri, yediğimiz yiyecek ve içecekleri paylaşıyor, takipçilerimizden gelecek geri dönütlerin beklentisine giriyoruz.  Özellikle kamusal alanda kendini ifade edemeyen bireyler içinse sosyal medya büyük bir fırsat. Gençlerin seslerini duyurabilmek, içerik üretebilmek, kendi düşünce yapısına sahip diğer insanlarla bir araya gelerek ağlar oluşturmak ve gerek politik gerekse toplumsal konular ile ilgili fikirlerini özgürce bu ağlar ile iletebilmek açısından olumlu etkileri de mevcut. Bunu aşırı düzeyde yaşayıp, sosyal medya uygulamalarına girmeden, paylaşım yapmadan duramayan sosyal medya bağımlılığı ise kendini belli etmeden çevremizde sinsice dolaşıyor. Sosyal medya bağımlılığı; sosyal medya siteleriyle fazla meşgul olma, bu sitelerde sürekli bağlı kalmak için aşırı bir istek duyma, bu sitelerde günlük hayattaki diğer aktiviteleri, öğrencilik/iş hayatını, kişilerarası iletişimi ve psikolojik durumunu olumsuz etkileyecek kadar çok zaman geçirme olarak tanımlanabilir. Sosyal medya siteleri sosyal ve politik katılım, kendini iyi hissetme, yalnızlığa çare gibi amaçlarla da kullanılmakta ve bu durum ile sosyal ağlara fazla yüklenilmesi, sosyal medya bağımlılığını besleyen bir unsur hâline gelmesini tetikliyor.  İnternet ve sosyal medya öncesinde yaşadığımız sosyal hayat, eğlence anlayışımızın sanal ortama aktarılması ile sosyal medyaya olan bağımlılık beslenmekte ve kişilerin toplumsal hayattan ayrı yaşayarak ruhsal birçok sorun yaşamalarına da sebep olmaktadır. Bu bağımlılık da birçok hastalığın başlangıcı olabiliyor. Bu sebeple yazımızda Sosyal Medya Bağımlılığından kurtulmanın 9 yolunu sizlere sunacağız.


1)     FARK EDİN

Yapacağınız ilk şey sosyal medya bağımlılığınız olduğunu fark etmek olacaktır. Sosyal medya hayatınızın neresinde, günün kaç saatini ona ayırıyorsunuz, sosyal yaşamınızı etkiliyor mu? Bu sorular sizin için olumsuz cevaplar içeriyorsa ondan kurtulmak için adım atmanız gerekmektedir.


2)     SINIRLAMA GETİRİN

Sosyal medya uygulamalarında geçirilen süre bölümlerine girerek günde kaç saatinizi ayırdığınızı rahatça görebilirsiniz. Uygulama seçeneklerinde yer alan “Günlük süre sınırı ayarla”, “Ara vermek için hatırlatma koy” seçenekleri ile kendinize sınırlama getirebilirsiniz. Eğer bu uygun değilse kendinize süre sınırı koyup ona göre geçirdiğiniz süreyi kısıtlayabilirsiniz. Örneğin günde sosyal medya sitelerine ayıracağınız vakti yarım saat olarak belirleyip sadece bu süre içerisinde sosyal medya sitelerini kullanmaya çalışın.


3)     SOSYAL MEDYA UYGULAMALARININ SAYISINI AZALTIN

Sosyal Medya Bağımlılığından kurtulmanın bir yolu da uygulama sayısını azaltmak. Ne kadar çok uygulamaya sahipseniz, o kadar çok sosyal medya etkisi içerisinde kaldığınızı unutmayın. Benzer uygulamaları silerek kendinize daha fazla bağımlılıktan kurtulma şansı tanıyacaksınız.


4)     HOBİLER EDİNİN

Kendinize yeni uğraşlar edinmek, gün içerisinde sosyal medya uygulamalarına girme ihtiyacınızı azaltacaktır. Vaktinizi daha yararlı uğraşlarla geçirerek, hem bağımlılıktan kurtulup hem de yeni uğraşlar edinebilirsiniz.


5)     YATAĞINIZA TEKNOLOJİK ÜRÜNLER İLE GİTMEYİN

Gece yatmadan önce telefonunuza bakmak uyku düzeninizi bozabilir ve uyku problemleri yaşamanızı sağlayabilir. Kalitesiz ve yetersiz bir uyku sonrasında gün içinde yorgunluk, bitkinlik, öğrenme, konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik hali ve bazı psikolojik sorunlar yaşayabilmeniz büyük ölçüde olası. Bu durumda gece yatmadan bir saat önce sosyal medya sitelerine girmeyi bırakmak sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır.


6)     ARKADAŞ EDİNİN

Yeni arkadaşlar edinerek çevrenizi geliştirebilir, sosyal aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.  Birçok insan sosyal medya sitelerini yalnızlık sorunu ile kullanmaktadır. Bu siteler aracılığıyla arkadaş edinmeye, iletişim kurmaya çalışmak, yalnızlıktan kurtulmak için çözüm yolu gibi düşünülebilir. Fakat tam tersi olarak yoğun sosyal medya kullanımının insanları yalnızlaştırdığı da bir gerçek. Sanal arkadaşlıkların yerine yüz yüze iletişim kurabileceğiniz arkadaşlıklar edinmek, sosyal hayatınıza katkı sağlayarak, sosyal medyaya olan gereksiniminizi de azaltacaktır.


7)     HAYALLERİNİZE ODAKLANIN

Sosyal medyada harcadığınız vakti, hayalleriniz için çalışarak geçirebilirsiniz. Bu sayede hem hayallerinize bir adım yaklaşmış hem de bağımlılığınızdan bir adım daha uzaklaşmış olursunuz.


8)     YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİN

Görüşmelerinizi sosyal medya uygulamaları üzerinden değil yüz yüze gerçekleştirin. Arkadaşlarınız ile bir kafede karşılıklı olarak yapacağınız bir görüşme hem ruhsal hem de sosyal olarak daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.


9)     KENDİNİZE VAKİT AYIRIN

Sosyal medya uygulamalarında insanların çok fazla vakit ayırma sebeplerinden biri beğenilme arzusudur. Bunun dışında kendinize vakit ayırıp, kendinizi severek böyle bir ihtiyacı ortadan kaldırabilirsiniz. Kendinizle vakit geçirin ve sadece bunu kendiniz için yapın. Yalnız yemek yemek, yalnız sinemaya gitmek, yalnız gezmek vb. Bunları yapmaktan keyif aldığınızda sosyal medyada beğenilmek sizin için önemli olmayacaktır.