Steve Jobs'ın Dönüm Noktaları

Steve Jobs'ın size ilham verebilecek üç hayat hikayesi.

 Bu motto, Apple Company'nin kurucu ortağı Steve Jobs'un hayatının özüdür.  24 Şubat 1955'te San Francisco, California'da doğan Steve Jobs, 5 Ekim 2011'de öldü. 

Bu yazıda 12 Haziran 2005'te Stanford Üniversitesi'ni ziyaretinde öğrencilere ilham vermesi için paylaştığı 3 öyküyü anlatacağım.

1- Zaman ve parayı israf etmemeye karar verin.

Annem bana hamile kaldığında evli olmadığını, üniversite öğrencisiydi.

Ben doğmadan önce, beni bir avukat çifte evlatlık vermeye karar verdi. Doğumdan sonra annem evlat edinen çiftin üniversiteden mezun olmadığını öğrenince kabul etmedi. Daha sonra beni üniversiteye göndereceğine dair kendisine söz verdiler. Bunun üzerine annem beni evlatlık vermeyi kabul etti. 17 yaşında üniversiteye kaydoldum. Üniversitede okurken anne ve babamın maaşının benim eğitimim için harcandığını gördüm. 

Üniversitede derslerimle ilgilenmiyordum bile. Parayı harcadıktan sonra zamanım boşa gidiyor gibiydi, bu yüzden üniversiteyi bırakmaya karar verdim.

O zamanlar kalacak bir odam yoktu.Yerde yatıp kola şişeleri satarak giderlerimi karşılıyordum. Yemek için tapınağa yaklaşık 10 km yürürdüm. O zamanlar Reed College(okuduğu okul) hat sanatıyla ünlüydü. Farklı yazı karakterlerini oradan öğrendim. 

Kaligrafi, ilk Macintosh bilgisayarımın tasarımında bana ilham verdi. Üniversiteyi bırakmasaydım ve kaligrafi öğrenmeseydim, o zaman bu kadar güzel bir bilgisayar ortaya çıkmazdı.

2- Başarısızlık sadece başarının hikayesini yazar.

Hayatta istediğimi yaptım. Apple'ı Wozniak'la birlikte bir garajdan başlattığımda sadece 20 yaşındaydım. 10 yılda çok çalıştık ve çok şey başardık. Garajda başlayan şirkette 4 bin insan çalışıyordu. Şirket iyiye gidiyor fakat vizyonumuz başarısız oluyordu, öyle bir zaman geldi ki kendi şirketimden kovuldum.

Daha sonra beş yıl içinde yeni şirketimi kurdum ve adını 'NeXT' koydum. Sonra, dünyanın ilk bilgisayar animasyonlu uzun metrajlı filmi Toy Story'yi yapan 'Pixar' adında başka bir şirket kuruldu. Bugün dünyanın en iyi animasyon stüdyoları arasında sayılmaktadır. Popüler olduktan sonra Apple tarafından satın alındı ​​ve ben de aynı şirkete geri döndüm. Apple'dan kovulmasaydım kendi hikayemi oluşturamayabilirdim. 

Bazen hayatta öyle anlar gelir ki insanı rahatsız eder ama bundan korkmayın, gözünüz hedefinizde olsun. Hayatta bir amaç olmalı, amaç olmadan insan hayatta ilerleyemez. 

3- Her gün son günüymüş gibi çalıştı.

17 yaşında bir alıntı okumuştum, her günü son gün diye yaşamakmış hayatın özeti. Beni çok etkiledi. 33 yıldır her gün aynaya bakıyorum ve bugünün son günüm olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yapmak istediğimi yapıyorum. Her işi tam enerji ve şevkle yapıyorum ve sonucu da görülüyor.