Stilini Keşfetmek
Kendini tanımak ve stilini keşfetmek için 5 adım
Tam 3 yıl önce, üniversitemin hazırlık senesinde tekstil ve moda tasarım okuyacağımı öğrenen hocam bana ’’Sence bu yılın modası ne?’’ Diye sormuştu. Benim verdiğim cevabı asla anlamadığını hissetmiştim fakat düzeltmek için de çabaya girmemiştim, başkası bu yılın modasını saymaya başlamıştı bile.
‘’İlgilenmiyorum.’’
Tabii ki, insanların neleri takip ettiğini, hangi renklerin mağazalarda daha fazla bulunduğunu, sosyal medyaya dağıtılan linklerin ortak noktalarını, her sabah okula gelirken yolda, sınıfta insanların neler giydiğini, günlük giyim ve özel törenler için hangi mağazalardan alışveriş yaptıklarını, moda haftalarının takvimlerini ve bu yılı geçerek 2 yıl sonrasında nelerin moda olacağını (en azından düşünmeyi) biliyordum fakat bilmem gerekmiyordu.
‘’I don’t follow trends. Your fashion is fashion. It’s like air so we breath the air.’’ -Yohji Yamamoto
Giyinmek, trendlerin ve modanın ötesinde, stildir. Stil ise, üzerine düşünerek, kendini anlatarak giyinmektir. Bununla beraber dünyayı da düşünmemiz, ekolojik ve etik yollarını bulmamız gerekir. Önceki yazım olan Modada Aynılık’ı okuduysanız bahsettiğim giyinme problemini ve modaya yaklaşımımızın neden trendlerle ibaret olmaması gerektiğinden bahsetmiştim. Şimdi ise stil kavramına ve stilimizin oluşma sürecine bakacağız.
1. Kendini tanımak
Kendini nasıl tanımlarsın? Bir kağıda kendinden bahset. Neler seversin, sevmezsin noktasından ideolojinize, sosyal, politik, dini görüşlerinize kadar uzanan, büyüdüğünüz ortama, yaşadığınız kültüre kadar değinebileceğiniz bir liste yapın.
Özgür beyin için hayatımıza eğitim dahil etmemiz gerekiyor. Daha bilgili beyinlerden edindiğimiz bilgiyi yorumlayarak düşünmeli ve kendi fikrimizi edinmeliyiz. Felsefe yapmamak bilinçli yaşamak olmayacaktır. Edineceğimiz en özgürleştirici bilgi de, kendimiz hakkında edineceğimiz bilgilerdir.
Kim olduğumuzu düşünmek kadar kim olmak istediğimizi düşünmemiz gerekir. Amaç edinmeden hiçbir yolda istikrarlı şekilde koşamayız. Küçük hedefler belirleyerek ve sonuna kadar planlayarak amacımızın (başkalarına zarar vermeyecek amaçların) peşinden koşalım. Rutinler edinip, alışkanlıklarımızı sorgulayıp, bağımlılıklardan uzak duralım. Stresi ve üzüntüyü hayatımızda bulundurmamak için problemlerinin yalnızca kontrol edebildiklerimizin üzerinde çalışmalı ve kontrol edemediklerini gündeminden çıkartmalıyız. Ancak bu şekilde huzura ulaşabilir, neşeli bir yaşam sürebiliriz.
Moda yazısı okurken stoa fikirleriyle karşılaşmak garip gelmiş olabilir fakat kim olduğunuz ve kim olmak isteyeceğiniz kesinlikle stilinize yansıyacak konulardır, stil sadece uyum ve estetik görünüm değildir ve günden güne değişmez.
2. Giyinme alışkanlıklarını gözden geçir
Dolabınızın önüne geçin. kıyafetlerinizi kategorilerine göre ayırın. Elinizde en çok hangi parçalardan var? 4 ton kot ceket mi, yalnızca baskısı değişen beyaz tişörtlerden mi? Hangilerini giyinmiyorsunuz? Eksik ve ihtiyacınız olan parçalarınız varsa not alın.
Kıyafetlerinizin genel rengi ne? Bu renkte gerçekten mutlu hissediyor musunuz ve renk tercihlerinizi neye göre yapıyorsunuz? Farklı kriterleriniz var mı? Örneğin cilt alt tonunuza göre mi tercihler yapıyorsunuz ya da (inanıyorsanız) astrolojiye göre mi?
En çok hangi materyalde kıyafetleriniz var? Yeterince rahat hissediyor musunuz? Bu materyaller uzun ömür sağlıyor mu? Mevsimine uygunlar mı? Ekolojik materyaller mi?
En çok tercih ettiğiniz silüet hangisi ve bu kıyafetleri birbirinden ayıran tasarım özellikleri ne? Kıyafetlerinizin boyu, belleri nasıl? Vücut tipinize uygun tercihler mi yapıyorsunuz? desenleri trendlere göre tercih ettiğiniz için giymediğiniz desenler var mı? Tercih ettiğiniz baskılı tişörtlerde baskı kaliteleri nasıl?
Genel anlamda, pişmanlıklarınız ve en çok giydiğiniz parçalara odaklanmamız gerekiyor. Trendlere aldanıp vücut tipinize uygun olmayan, rengini üzerinizde beğenmediğiniz gibi analizleri yapmamız gelecekte bu hataların önüne geçmemizi sağlayacaktır.
Dolabınızı gözden geçirirken örneklendirdiğim gibi kolajlar yapmak estetik zevkinizi görmenize de yardımcı olacaktır.
3. Estetik zevkini belirle
Elektronik çağda yaşıyoruz. içerik üreticileri, ünlüler, tanıdıklarımız… illa ki tarzını beğendiğimiz ve takip ettiğimiz kişiler olacaktır. onların sevdiğiniz görünümlerini kaydedin. Yeni tasarımcılar araştırın, yeni, keşfedilmemiş hesaplar bulmaya çalışın. İnsanlar tercihlerini neye göre yapıyorlar dikkatle inceleyin. Pinterest de bu konuda epey yardımcı olacaktır. Pano oluşturup tarzınızı anlamıza yardımcı olabilirsiniz.
Topladığımız verileri kolaj yapmak en kullanışlı şekli. Oluşturacağımız moodboard alışveriş yaparken göz önünde bulundurmamız gereken bir pano olacaktır. Kendi kombinlerinizden de ekleyebilirsiniz. Moodboardunuza özellikle tercih edeceğiniz şeyleri not alabilir, slogan yazabilirsiniz. Tabii ki ilk adımı aklınızı getirerek, neler anlatmak istediğinizi düşünerek bu kolajı yapın ve sloganlarınızı ekleyin.
4. Dolabındakileri kullan
Moodboardunuzu göz önünde bulundurarak dolabınızı gözden geçirin. Bu ürünleri ilk olarak dolabımızdan elde etmeye çalışmalıyız.
- Farklı kombinler dene: daha önce giyinmediğin kıyafetlerini özellikle kombinlemeye çalış, farklı eşleştirmeler yap.
- Layering yap: kıyafetlerini uyumsuz olacaklarından korkmadan üst üste giyinmeyi dene. Katmanlaştırılmış görüntü hoşunuza gitmeyen sadeliğin önüne geçebilir.
- Kıyafetleri kes: Elbiselerini keserek takım yap, yaka şekillerini keserek değiştir, kıyafetleri daralt, alt veya üst parçalarını keserek şort veya crop yap…
- Kıyafetlere eklemeler yap: dantel, kurdele gibi detaylı kıyafetleri tekrar satın almak yerine kendi kıyafetlerine ekleme yap. Sevdiğin şekilleri işlemelerle ekle.
- Kıyafetlerini boya: kumaş boyaları kullanarak kıyafetlerine giyindiğin renkleri ver, ya da üzerlerine çizim yap.
- Kıyafetleri kolajla: kollarını sevip vücudunu beğenmediğin gömlekleri başka kıyafetlerine ekle. Üst üste giymeye gerek kalmadan farklı dokuları birleştir, ya da giymediğin kıyafetlerin hoş detaylarını başka kıyafetlere ekle.
- Aksesuarlarını kullan: Kombinlerinizi seviyor fakat yine de eksiklik hissediyorsanız aksesuarlarınızı kullanmanız gerekiyor olabilir. Kemerlerinizi çeşşitlendirebilir ya da daha önce hiç cesaret etmediğiniz kravatları kombinlemeye çalışabilirsiniz.
5. Stiline göre etik alışveriş yap
Dolabımızı elden geçirdik, hem eksiklerimiz belirlendi hem de birçoğunu geri kazandık. Şimdi, alışveriş kısmında ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi karşılarken dikkat etmemiz gereken birkaç şey olacaktır:
- Stilinize uyumlu olduğundan ve rahatça giyebileceğinizden emin olun: bulunacağınız yer ve mekanları göz önünde bulundurun.
- Kalitesine ve uzun ömürlülüğüne dikkat edin: malzeme kalitesiyle beraber trend oluşuyla beğendiğimiz ve birkaç ay sonra elimizin gitmeyeceği ürünlerden kaçının.
- İkinci el ve vintage alışveriş yapmaya çalışın ve tekstil atıklarını değerlendirin.
- Yerel ve küçük üreticilerden satın alarak hem hikayesi hem kültürü olan ürünler tercih edin.
- Organik ve geri dönüştürülmüş malzemeler tercih edin.
- Çevre dostu, sürdürülebilir markalara yönelin.
- Az ve öz alışveriş yapın: fiyat olarak daha yüksek kıyafetler için birikim yapın.
- Tasarımcılara yönelin: hem sizi yansıttığına inandığınız hem hikayesi ve yaratım süreci hoşunuza giden tasarımcılara yönelmeniz gardrobunuzun adeta mirasa dönüşmesini sağlayacaktır.
Birkaç alıntı ile yazımı bitirmek istiyorum:
"Stil, kim olduğunu dünyaya söyleme biçimindir, kelimelere ihtiyaç duymadan." - Rachel Zoe
"Moda geçer, stil kalır." - Coco Chanel
"Stil, kıyafetlerle nasıl konuştuğunuzdur." - John Fairchild
"Stil, moda kadar önemli değildir. Stil sonsuzdur." - Ralph Lauren
"Stil, kendin olmanın bir yoludur; çünkü diğer roller zaten alınmış durumda." - Oscar Wilde