Stoacılık Felsefesine Göre Yaşam

Stoacılara göre yaşam

MÖ 3. Yüzyılda Helenistik Dönemde ortaya çıkmış bir felsefe geleneği olan Stoacılık, Kıbrıslı Zenon tarafından kurulmuştur. Bu felsefe geleneği daha sonraları Senaca, Epiktetos, Marcus Aurelius gibi Yunan ve Romalı düşünürler tarafından sürdürülmüştür. Hatta günümüzde de bu geleneğin yansımaları görülmekte ve insanlar, Stoacı felsefe geleneğinin öğütlerine kulak vermektedir. Bunun sebebi, Stoacı felsefenin günlük yaşamda karşılaştığımız zorluklarla başa çıkma konusunda bize pratik bilgiler sunmasıdır.

Stoacılık felsefesinin temel ilkleri vardır. Bu ilkelerden ilki doğayı anlamak ve uyum sağlamaktır.

Stoacılık görüşüne göre iyi ve mutlu bir hayat, insanın duygularına kapılmadan doğanın zorunlu düzenini bilmesi ve buna uyum sağlayarak yaşamasıdır. Diğer bir ilke ise dışsal etkenlerle ilgilidir. Stoacılar mutluluğun içsel bir durum olduğuna inanırlar. Dışsal olayların kişinin mutluluğunu etkilememesi gerektiğini savunurlar.

Örneğin işinize yetişmek için yola çıktınız ama trafik var ve ilerleyemiyorsunuz. Bu durumda Stoacı görüşe göre trafiğin olması dışsal bir şey olup sizin elinizde değildir ve bu dışsal durum sizin mutluluğunuzu bozmamalıdır. Bu duruma öfkelenmek yerine sevdiğiniz müzikleri dinleyerek bu zamanı verimli kullanabilirsiniz.

Stoacılara göre dışsal durumlar sizin kontrol edemeyeceğiniz olaylar oldukları için mutluluğunuzu etkilememelidir. Az önceki örnekte öfke duygusunun göz ardı edilmesi yine Stoacı düşüncenin temel ilkelerinden bir diğeri olan duyguların kontrolü ilkesidir. Stoacılara göre olumsuz duygular (öfke, kıskançlık gibi) insanın mutluluğunu bozar.

Sonuç olarak, Stoacı düşünürlere göre yaşam mutluluk üzerine kuruludur. İnsanın mutlu bir yaşama ulaşması için ilk adım doğayı anlaması ve ona uyum sağlamasıdır. Bunun dışında insan kontrol edebildiği durumlara odaklanmalı kontrol edemediği dışsal olaylar için olumsuz duygulara kapılmamalıdır. Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında bu durum kabullenilmeli ve alternatif çözümlere odaklanılmalı iç huzurumuzu sağlayacak şeyler yapılmalıdır. Stoacıların benimsedikleri ilkeleri bizlerde kendi yaşamımızda uygulayarak mutlu yaşama erişebiliriz.