Stres Nedir?
Fazla stres bireylerde birçok hastalığa neden olmaktadır.
Stres, yaşadığımız olaylara vücudumuzun tepki vermesi ya da bu olaylara uyum sağlaması durumunda meydana gelen reaksiyonlar bütünüdür. Vücudumuz stres esnasında psikolojik ya da fizyolojik reaksiyonlar gösterebilir. Her insanın stres durumunda gösterdiği tavırlar kişinin karakterine, psikolojik durumuna ve mizacına göre değişebilir. Stres yönetimi, hayat kalitemizi arttırmak için oldukça önemlidir.
Stres Belirtileri Nelerdir?
Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar strese neden olabilmektedir. Peki stresli olduğumuzu nasıl anlarız? Stres; yalnızlık hissi, hâlsizlik, huzursuzluk, uyku bozuklukları, alınganlık, işleri ertleme, içe kapanıklık, endişe hâli, hafıza problemleri ve odaklanma problemleri olarak karşımıza çıkabilir.
Stresin Neden Olduğu Hastalıklar
Fazla stres bireylerde birçok hastalığa neden olmaktadır. Fazla stres saçların dökülmesine neden olur. Odaklanma problemleri yaşarsınız. Genel olarak enerjiniz düşüktür. Kalp çarpıntınız artar, göğüs ağrısı yaşarsınız ve hatta panik ataklar geçirebilirsiniz. Uyku problemleri ve cinsel sağlık problemleri yaşarsınız. Reflü hastası olursunuz, kas gerginlikleri oluşur, mide krampları yaşarsınız.
Stres Aşamaları
Hans Selye ilk stres araştırmacılarından biridir. Hans Selye'ye göre stres üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar:
1. Alarm Aşaması
Bireyin stresin meydana gelmesi durumuna karşılık kendini hazırlamaya başladığı aşamadır.
2. Direnç Aşaması
Stres alarm aşamasından beri sürüyorsa, bireyin mücadele etmek için başa çıkma mekanizmalarını harekete geçirdiği ve bireyin stresin olumsuz etkilerine karşı direnmeye çalıştığı aşamadır.
3.Bitkinlik Aşaması
Bireyin uzun süreli devam eden strese karşı direnmeyi bırakıp, stresle mücadele etmek için başka mücadele yolları aramaya başladığı aşamadır. Bu aşamada bireyin sağlığı oldukça olumsuz etkilenmiştir.
Stres Çeşitleri
1. Akut Stres
Bireyin her gün yaşadığı ve kısa süren, ayrıca sağlığı fazla etkilemeyen stres türüdür. Örneğin; kalabalık bir ortama girdiğimizde kısa süreli yaşadığımız stres.
2. Periyodik Stres
Akut stres sürekli olarak meydana geliyorsa, bireyi tükenmişlik hissine sürüklüyorsa ve bireyi şiddete yönlendiriyorsa periyodik stresten söz etmemiz mümkündür.
3. Kronik Stres
Uzun vadeli yaşanan, bireyi zihinsel olarak gerginlik ve kalıcı zorluk yaşamasına sürükleyen stres çeşididir.