Stres Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?

Stres, çağımızda herkesin yaşadığı bir duygudur ve baş edilmesi gereklidir.

Stres, zihinsel veya duygusal baskı olan zamanlarda bu durumlarla başa çıkamama hissidir. İnsan vücudu, sıkıntı veren baskıya stresle yanıt verir. Benliği tehdit altında hissettiren yeni ve beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında ortaya çıkar, olağan bir haldir. İş hayatındaki olumsuzluklar, arkadaşlık ve duygusal ilişkiler, sınav dönemleri gibi zamanlarda insanlar strese girebilirler. 

Stres bir seviyeye kadar yapılan işi daha özenli yapmaya, başarılı olmayı sağlayabilen bir tepkidir ancak gerekenden çok fazla stresin oluşması insan hayatını olumsuz yönde etkiler. Stresle başa çıkılamadığında mutsuzluk, öfke, sinir gibi duygular açığa çıkabilir. 

Stresle başa çıkmanın bazı yolları vardır. İlk olarak strese sebebiyet veren şeyin tespiti yapılmalıdır. Stresin kaynağı bulunduktan sonra temel probleme akıl ve mantık çerçevesinde çözüm bulunarak stres hafifletilebilir. Bazı insanlar kuralcıdır, hayatlarında kurdukları düzenin ve uydukları kuralların bozulmasını istemezler. Bu düzenin ve kuralların dışında gelişen durumlar baskı altında hissettirebilir ve stres yaratabilir. Bu sebeple katı kurallar koymaktan kaçınıp, anın tadını çıkarma mottosunu uygulamak akıllıca olabilir. Hayatın değişken olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Stresle nefes egzersizleriyle de başa çıkılabilir. Strese girilen anlarda yapılan nefes egzersizleri daha net düşünmeyi ve sakin kalmayı sağlayabilir. Meditasyon, yoga, başka spor dalları da zihni, duyguları ve bedeni kontrol etmeye sağlayacak uğraşlar edinmede stresle başa çıkmada yardımcı olabilir. 

Stres yaratan bir başka durum da zaman yönetimi konusudur. Stresle başa çıkmak için zaman yönetimini yapmak da gereklidir. Zaman yönetimi yapmanın bazı yolları şunlardır.

1) Zaman planlaması bireysel bir şey olsa da yazarak yapılmasında büyük yarar vardır. Araştırmalara göre yazıya dökülen planlar hem motive edicidir hem de hatırlamak adına kalıcı bir çözümdür. 

2) Yapılmak istenen, yapılması gerekenin tam olarak ne olduğu önemlidir. Amacın doğru belirlenmesi gerekir.

3) Bir yıl içerisinde yapılacak önemli şeyleri belirlemek gerekir.

4) Haftalık bir program hazırlanması, günleri daha iyi tasarlamaya yarar. Günlük planlar sayesinde saatler de planlanır ve böylece gün verimli geçer. Gün içindeki işler yığılmaz ve stres engellenir.

5) Öncelik sıralaması yapmak stresi önleyen başka mantıklı bir yoldur.

6) Gereksiz ayrıntılarda kaybolmamak önemlidir. 

7) Önemli olan hiçbir şey ertelenmemelidir. Bu daha çok strese sebep olabilir.

8) Yoğunluk arasında kendine zaman ayırmak, işlere bir mola verip kendini dinlemek adına çok yararlı olur.

9) Gerektiğinde destek istemek, her işi kendi başına halletmeye çalışıp strese girmekten daha yararlı olur. 

10) Strese girilebilecek işleri ertelemeden sabahın erken saatlerinde yapmak stresi önleyip zor işlerin üstünü silmek rahatlatıcı bir yöntemdir. 

Stres, çağımızın bize sunduğu bir duygudur ve herkesin başına gelir. Önemli olan stresi nasıl yöneteceğini bilmek ve zararlı şekilde etkilemeden önce harekete geçebilmektir.