Stüdyo Ghibli ve Kadın Karakterler

Miyazaki'nin kadın karakterlere yaklaşımı.

Stüdyo Ghibli, ikonik bir Japon animasyon şirketidir. Hayao Miyazaki tarafından 1985 yılında kurulmuştur. Geçen yıllarla birlikte Stüdyo Ghibli filmleri ekoloji, savaş ve kontolsüz teknoloji gibi bir çok konuya değinmiştir.

Kadın karakterlere geldiğimizde ise çirkin ya da güzel, kibar ya da şeytani gibi zıtlıklar ile ön plana çıkmıyorlar. Bu karakterler genelde sıradan, gerçeklikten uzak oluyorlar. Stüdyo Ghibli'nin animasyonları ise güçlü, bağımsız ve bir kurtarıcıya ihtiyacı olmayan karakterlerden oluşuyor. Onlar, bir erkek kadar kahraman olabiliyor ve çeşitli biçimlerde sunulabiliyorlar. Miyazaki'nin animasyonlarında kadın karakterlerin gücü, erkek karakterlerinden gücünden farklı bir şekilde yansıtılmamaktadır. Kendi zayıf yönleriyle yüzleşmekten korkmayan ve bu zayıf yönleriyle birlikte hareket ederek güçlerini ortaya çıkarırlar. Ayrıca bu karakterler genellikle erkek karakterlerin varlığına ihtiyaç duymadan kendilerini savunabilmektedirler. Bununla birlikte, Miyazaki'nin kadın karakterleri güçlerini ve liderliklerini kullanırken, erkek karakterler genellikle beyaz bir at ile kadın karakterleri kurtarmak yerine daha çok yardımcı bir rol oynamaktadırlar.

Bunlara ek olarak Miyazaki'nin kadın karakterleri doğa ile derin bir bağ içindedir. Bu karakterler, doğayı korumak ve onunla uyum içinde yaşama arzusuyla ön plana çıkar (Örnek film: Prenses Mononoke veya Komşum Totoro).

Miyazaki, klasik Japon geleneğindeki kadın tasfirini işte bu şekilde kırarak güçlü ve bağımsız karakterleri bize sunuyor.