Süperstar Angela

Yürüyen arşiv: Ayşe Ajda Pekkan.

Türkiye'nin Süperstarı Ayşe Ajda Pekkan.

Ajda Pekkan 1946 yılında İstanbul Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi'nde dünyaya gelmiştir. Deniz binbaşı baba ve ev hanımı annenin ilk çocuğu ve ünlü sanatçı Semiramis Pekkan’ın ablasıdır. Ajda gençlik yıllarında babasının mesleğinden dolayı Gölcük'te Amerikan askerlerinin aileleri ile büyümüş ve batı kültürüne çok küçük yaştan itibaren maruz kalmıştır.

Ajda Pekkan'ın müzik kariyeri, 1960'ların hemen başında Çatı grubunun parçası olan bir gece kulübünde sahneye çıkmasıyla başlamıştır. Gazinoya alınmasına ise Ajda’nın pembe yalanı vesile olmuştur: Bir gece önünden geçerken içeriye girip Emel Sayın'ın kuzeniyim demiştir ve o gece sahneye çıkarak müzik kariyeri başlamıştır. Fakat üç yıl sonra Ses dergisinin sinema artisti ödülünü kazanınca müziği geri planda tutarak oyunculuğa yönelmiştir. Yeşilçam’a girişi ise Adanalı Tayfur filminin baş rolünü oynamasıyla başlamıştır. Avrupai görünümü ve cüretkâr tavırları ile Yeşilçam’ın en gözde ismi olmuştur. Yaklaşık 50 siyah beyaz filmde rol aldıktan sonra oyunculuğu tamamen bırakmış hatta tövbe ederek müzik camiasına geri dönmüştür.

Pekkan, kariyerinin ilk yirmi yılı boyunca ithal besteler üzerine Türkçe söz yazılarak oluşturulan onlarca şarkıyı seslendirerek geçirmiştir. 1968 yılında çıkardığı İki Yabancı kırkbeşliği ile on binlerce satarak aranjman dalında en büyük rekoru kırmıştır. 1973 yılında Avrupa’nın ünlü müzikali olan Olympia'da verdiği konserler ile dış dünyaya açılmıştır.

Bir dost toplantısında Hürriyet gazetesinin sahibi Erol Simavi’nin ''Ajda Pekkan'a star demek yetmez ancak süperstar dersek yerini bulur'' demesi ile öncelikle hayranları daha sonra tüm ülke ve dünya da süperstar olarak anılmaya başlanmıştır.

Ajda'nın ünlendiği zamanlarda bir kadının ben kadınım demesi bile garipken Ajda geldi ve kendisinin de değimiyle tüm putları yıktı geçti. Ajda'nın hem isminden hem modern tarzından ve de batı üslubundan dolayı yeni nesil artiste çabuk alışamamıştı dinleyicileri. Ajda sahnelerinde şarkıyı kasetten okuyarak playbacki ülkeye getiren ilk isimdir ve Türk müziğinin gerçek Avrupa yakası olmuştur.

Ajda 70'li yıllardan beri batı kafası ile yaşamaktadır. Örnek verecek olursak Ajda şarkılarında sevilmeyi Sezen sevmeyi konu alır, Ajda Uludağ’da kayağa gidiyorken Sezen Asmalı'da rakı içer, Ajda şarkılarında bırakmayı Sezen ise ayrılığı anlatır. Ajda beach cluba gidiyorken Sezen sahile iner. Günümüzde Plaza Türkçesi dediğimiz kavram da Ajda Pekkan’a aittir. 80'lerde arabesk müzik furyasından ötürü pop müzik çıkmazdayken Ajda’nın Yaz Yaz Yaz şarkısı ortalığı kasıp kavurmuştur.

 2000 yılında dünyaca ünlü sanatçılar ile konser veren Ajda'ya Kültür Bakanlığı tarafından prestij ödülü verilmiştir. Ajda’nın özel hayatına değinecek olursak birlikte olduğu tüm erkekler işini bırakmasını istediği için evlilikleri yürümemiştir. Şuna değinmezsek olmaz ülkede feminizm kelimesinin anlamı dahi yokken Ajda kadın haklarını savunmuş hatta 'Kapı açık arkanı dön ve çık.' sözleri ile şarkı bestelemiştir. Ajda Pekkan anlat anlat bitmeyen, başarıları kaleme sığmayan yürüyen bir arşivdir.

Son olarak bilinenin aksine Sezen ve Ajda çok yakın iki arkadaşlardır. Çok sık birbirlerine kahve içmeye giderler ve Sezenin Ajda’ya taktığı lakap Süperstar Angela’dır. Sezenin bir sözü daha vardır 'Ajda olmasaydı biz olmazdık'.