Süprematist Hareketi ve Temsilcisi Kazimir Maleviç'in Eserleri 02

Kazimir Maleviç'in Süprematist Hareketi Dönemi Eserlerine Bir Bakış

Latince “süprema” kelimesinden türeyen süprematizm en üst, en yukarı anlamına gelmektedir. Kazimir Maleviç'in süprematizmi benimsemesi birçok sanat akımının sonucunda Maleviç'in değişmesiyle oluşmuş bir anlayıştır. Maleviç kübist resimler yaparken fütüristçi bir yaklaşımla resimlerini yapmayı bir süre sürdürmüştür ve sonucunda süprematizm, kübizmden farklı olarak, resimde doğanın yansıtılmasından ziyade, biçimlerin yansıtılmasına dayanan bir resim anlayışı olarak ortaya çıkmıştır.

Kazimir Maleviç resmin en saf haline ulaşmayı amaç edinmiştir. Bunun için parçalanmış olan figürü resimden çıkarmış iki boyutlu olan düz yüzeyde perspektife ait unsurları yapmayı reddederek kendi geometrik soyutlamasının bir adımı olan kübo-fütürist tarzdaki resimleri yapmış, süprematizm resim anlayışının bir basamağını oluşturmuştur.

Kazimir Maleviç'in kendi ifadesiyle:

''Tamamen soyut sanata yöneldim fakat nesnel olmayan duyguları yani içsel gerçekliği açığa çıkarmak için, karşılıklı etkileşim yoluyla ve renklerle dinamikleştirdiğim geometrik şekilleri kullandım.''

Anlaşılıyor ki süprematist resim anlayışında içerik sunulmadan nesne uzaklaştırılarak hiçliğe doğru bir hareket izlenmektedir. Yani geometrik biçimler ortaya çıkarılmaktadır. Maleviç geliştirdiği bu sanat anlayşına süprematizm adını vermiş ve ''süprema'' kelimesinden hareketle saf duygunun üstünlüğünü kabul etmiştir. Süprematistler için önemli olan duygulardır ve görünen dünyadaki görsel olgular kendi başlarına bir anlam taşımazlar; duygular, onu uyandıran çevreden bağımsızdırlar. Ayrıca, tek başına görünen dünyanın objektif temsilinin bir anlam taşımadığı, bilinçli aklın kavramlarının ise bir değerinin olmadığını vurgulamaktadır.

Black Square

Siyah kare boş bir kare değildir. Tam tersine herhangi bir kare de değildir. Özeldir çünkü herhangi bir nesnenin yokluğu ile doludur. Bu söylediklerim biraz garip gelebilir. Fakat şöyle bir düşündüğümüzde ve resme baktığımızda bir çerveve görürüz. Bu şu demek: Siyah kısım nesnesizlik( farklı şekillderde yorumlanabilir nesnesizlik ve yahut belirsizlik, karamsarlık, yokluk gibi), siyah karenin dışında kalan beyaz renk ise dış mekandaki sınırsızlıklardır. “Black Square” gerçekliğin bir türevi değildir. İnsana iki durumu anlatabilir: ''Her şey'' ve ''Hiçbir şey''.

Black Square 1915, Kazimir Maleviç

White on White

Maleviç, “Black Square”den sonra kırmızı, mavi, kahverengi ve yeşil gibi renklerin olduğu üçgen, daire gibi kolajlar da yapmıştır. Bu kolajlara ilerleyen kısımlarda yer verdim. 1917 yılında “White on White” resmini yapan Maleviç bu eserleriyle süprematist anlayışını iyice oluşturmuş ve süprematist felsefesini bize göstermiştir. süprematist felsefe içinde “insanın sonsuzla birleşmesi” ya da “mutlak özgürlük” anlamlarına dikkat çekmektedir.

White on White 1918, Kazimir Maleviç

Red Square

''Black Square''den sonra oluşturduğu bir diğer eser 1915 yılında yapmış olduğu “Red Square”dir. Tuvale paralel olmayan geometrik şekil ''Black Square''in farklı bir versiyonudur gibi düşünebiliriz. ''Red Square'' ise aynı diğer eserler gibi nesnesiz dünyanın bir başka temsilidir.

Red Square 1915, Kazimir Maleviç

Suprematist Composition: Airplane Flying 1915, Kazimir Maleviç

Suprematist Composition 1916, Kazimir Maleviç

Marpha and Van'ka

Rusya'nın tarlalarında bir anne ve çocuğunu gördüğümüz ''Marpha and Van'ka'', dönemin şartlarını çok güzel anlatan bir resim.

Marpha and Van'ka 1929, Kazimir Maleviç

Black Cross

Kazimir Maleviç'in ikonik resmi ''Black Cross'', ilk olarak Son Fütürist Sergisi'nde gösterilmiştir.

Black Cross 1915-1924, Kazimir Maleviç

Red Cavalry

Atlıların bir ovada koşturmasını konu alan ''Red Cavalry''nin alt zemin renk şeritleri süprematist tarza aittir.

Red Cavalry 1932, Kazimir Maleviç

Black Circle 1915, Kazimir Maleviç

Dynamic Suprematism 1916, Kazimir Maleviç

Woman with Rake 1932, Kazimir Maleviç

Head of a Peasant 1929, Kazimir Maleviç

Girls in the Fields 1932, Kazimir Maleviç

Female Torso 1933, Kazimir Maleviç

Girl with a Comb in her Hair 1933, Kazimir Maleviç

Images:

Black Square (painting) - Wikipedia

White on White - Wikipedia

Red Square (painting) - Wikipedia

Suprematism, Part I: Kazimir Malevich – Smarthistory

Marpha and Van'ka, 1929 - Kazimir Malevich - WikiArt.org

Suprematist Composition - Wikipedia

Black Cross (painting) - Wikipedia

Red Cavalry (painting) - Wikipedia

Black Circle - Wikipedia

‘Dynamic Suprematism‘, Kazimir Malevich, 1915 or 1916 | Tate

Woman with Rake by Kazimir Malevich | Obelisk Art History (arthistoryproject.com)

Head of a Peasant, 1929 - Kazimir Malevich - WikiArt.org

Girls in the Fields, 1932 - Kazimir Malevich - WikiArt.org

Female Torso, c.1933 - Kazimir Malevich - WikiArt.org

Girl with a Comb in her Hair, 1933 - Kazimir Malevich - WikiArt.org