Taştan Zirveye: Piramitlerin Mimari Gelişimi

Piramitler, insanlığın azim, yaratıcılık ve kalıcılık arayışlarının taşlara kazınmış birer hikayesidir.

Piramit, yerin altına koridor açılarak bir mezar odası (mastaba) yapılıp üzerine taşlarla üçgen olacak şekilde kaplanan yerdir. Bu yüzden piramitler sadece bir mezardır, firavuna olan sevgi tapınaklarda gösterilir. Mezar olduğu için piramitler, Ölülerin Diyarı adını alan Mısır'ın Batı kısmında yer alır. Ölülerin de normal yaşamlarına devam ettiklerini düşündükleri için mezarına ihtiyaçları olabilecek eşyaları bırakmışlardır.

Mastaba

Piramitlerin nasıl yapıldığı hala gizemini korusa da günümzde hangi evrelerden geçtiği araştırmacılar sayesinde saptanabiliyor. İlk başta, mastabaların üstünün taşlarla basit bir dikdörtgen şeklinde kaplatılmasıyla ortaya çıktı. Daha sonra gökyüzüne uzanan daha fazla dikdörtgenle birlikte katlı (basamaklı) piramit halini aldı. Sakkara'da bulunan ve MÖ 2670 yılında Dioser tarafından yaptırılan basamaklı piramit, bilinen ilk piramittir.

Basamaklı Piramit


Daha fazla piramit yapıldıkça basamaklar arasındaki boşluklar kapatılmak istendi. Snefru, MÖ 2590 yılında Dashur şehrine bir piramit yaptırmak istedi ancak var olan basamakların arası kapatılıp üçgen şekli verilmek istendiğinde, bir tasarım olarak eğik piramit ortaya çıktı. İstenilen tepe dikliğine ulaşılamayacağı anlaşılınca eğim düşürülerek piramit eğik bir şekilde kaldı.

Eğik Piramit

Snefru aynı şehre başka bir piramit daha yaptırmak istedi. Son olarak tasarımdaki hatalar çözülerek gerçek bir üçgene benzeyen ve adını kullanılan taşın renginden alan kızıl piramit inşa edilmiş oldu.

Kızıl Piramit

Şu anki güzelliğine erişmek için piramitler birçok gelişim aşamasından geçmiştir. Piramitler, sadece geçmişin mühendislik harikaları değil, aynı zamanda insanlığın azim, yaratıcılık ve kalıcılık arayışının taşlara kazınmış birer hikayesidir.