Zihnimizin Harita Yolu
Düşünce, Düşünme, Düşünüş biçimi
Tefekkür bizi uyanık tutar, aklı güçlendirir ve olay bağlantılarında en büyük rol oynar.
Tefekkür güven sağlar, adım atarken bastonumız olur. Aklımızın dürbünüyle bakmamızı sağlar.
Tefekkür, tecrübenin adını koyar. Normal düşünmekten farklı olur.
Tefekkürde kasıt vardır. Tercihe göre düşünülür.
Aslında tefekküre hep ihtiyacımız var. Bilineni ya da bilinmeyeni bilmemizi; kötüyü ve yanlışı ayırmamızı; oluru ya da olmazı anlamamızı kulağımıza fısıldayan manevi öğretmendir.
Tefekkür, güçtür. Gücünü hissettiğimiz an görevinide yerine getirmiştir, hedefimize ulaşmamız hatta geçmemizde bu gücü hissederiz.
Tefekkür, kişinin içine yolculuğu, tek başına kalışı müdahalesiz sukunet içinde durumları olduğu gibi kabul edişi derleyip toparlamasıdır.
Yukarıda anlatılan durum gerçekleşmesi için kişinin kendini iyi tanıması bununla beraber etrafında bulunan kişileri, olayları bilmesi irdelemesi gerekmektedir. En son keskin bakış açısıyla olaylara yorum getirip nizama sokması tefekkür olacaktır. Sonuca gelindiğinde her şey net, kesin akla yakın anlamlı hale gelir. Gerekli olanı aklımızda yer etmesini sağlayıp geri kalanını silip atmak için işleyen düşünme stilidir.
Tefekkür yapmayı meziyet olarak kabul edebiliriz. Gençlik hevesatıyla başlayan ve devam eden hayatlarda durumun akışına bırakıp gitmek en cezbedici haldir çoğu insan için. Bundan geri çekilmek, düşünmek, değerlendirmek söylenildiği gibi meziyetir, nefis terbiyesidir. Ne yaparsak yapalım meziyetimizi hayata göstermeliyiz, bunu yapmalıyız ki karakter ve kişiliğimizde sağlamlık elde edelim. İç huzurumuzu yaşayabilelim, devam etsini sağlayalım. Varlığımızı hissetirip sınırlarımızı çizerken cetvel olarak kullanalım.
En son tefekkür ettiğiniz konu neydi? Sizi amacına ulaştırdı mı? Size yol arkadaşlığı nasıldı?
Hisleriniz, duygularınız, düşüncelerinizde değişiklik yaşadınız mı? Benden yana bu sorular amacınız olsun ama sizlerde daha neler, ne sorular vardır? Tefekkürünüz bol olsun.