Güneş Patlamaları
Güneşin yüzeyine göre daha soğuk olan Güneş lekeleri karanlık görünürler.
Bir enerji patlaması olan Güneş patlamaları, manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi yeniden düzenlemesinden kaynaklanır. Güneşin yüzeyi elektrik yüklü gazdan oluşan, manyetik alan oluşturan hareketli bir bölgedir.
Sürekli hareket eden haklar manyetik alanların dolaşmasını sağlar. Bu da güneşin yüzeyinde çok fazla aktivite olmasına sebep olur. Bu aktivitelere Güneş Aktivitesi denir. Güneş aktiviteleri bazen oldukça hareketli, bazen ise daha sakindir. Dünyaya eki eden bu hareketleri bilim insanları yakından takip etmektedirler. Bulundukları bölgede çok güçlü manyetik alana sahip olan Güneş lekeleri Güneş ısısının bir kısmının yüzeye ulaşmasını engeller. Bu manyetik alan çizgileri genellikle dolanır, kesişir veya yeniden oluşur. Bu da Güneş Patlaması denilen olayı yaratır. Bu olay ise çevreye radyasyon yayabilir.
Güneşten Dünya'ya ulaşan bu parçacıklar Aurora denilen ışınımlara sebep olabilir. Bazı ışınımlar ise elektrik kesintilerine ve içerdiği radyasyon sebebi ile kansere sebep olabilmektedir. Koronal patlamalar ise en güçlü patlamalardır. Ayrıca plazmayı da onlarca milyon kelvine çıkarıp, elektronlarì,protonlarì ışık hızıyla uzaya fırlatır. Plazma; fiziksel ve kimyasal tepkimelerin kontrolü etkileşim sürecine verilen genel isimdir.