Tek Tip İnsan!
İnsan; Tek Tip İnsan?
İnsan ve hayvan arasındaki en büyük farkın, insanın düşünen bir canlı olması olduğunu hepimiz biliyoruz. Modern zaman insanını düşündüğümüzde, insan ve hayvan arasındaki en temel farkın ortadan kaldırılmaya çalışıldığı, kitlesel uyutma yöntemleri sayesinde, insanın düşünen bir varlık olmaktan çıkarılıp, hayvanlaştırıldığını düşünmekteyim. Tıpkı 1984 kitabındaki ütopyadaki gibi insanlar robotik hale getirilip, tek tipleşme yolunda devam etmektedir. Klişe şekilde söylendiği gibi; moda kataloglarından çıkmış şekilde, tek tip giyinen, tek tip saç kesimi yaptıran, tek tip dudak şekillerine sahip olan insanlar görmekteyiz artık her yerde. İnsanı insandan ayıran temel fiziki farklılıkları, düşünce farklıklarının ortadan kalktığını görmekteyiz. Belirgin bir biçimde kutuplaşan, sadece iki taraf arasında kalan, üçüncü bir seçeneği olmayan olsa da görmek istemeyen insanlık bu şekilde nereye kadar, nasıl devam edecektir?
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yapay zekâ ya da robotlar insanın yerine alacak mı sorusunun cevabı bence gayet açıktır. Yapay zekâ ya da robotların insanların yerini almasından ziyade, insanlar yapay zeka ve robotların yerini alacaktır. Kodlanmış bir biçimde her gün aynı saatte kalkıp, aynı otobüse binip, aynı durakta inip, aynı ofise, aynı insanların yanına giden insanoğlu, hayatında değişiklik yapmaktan korkar olmuş, her gün yaşadığı kalıbın dışına çıkmamaktadır. Her gün yaşadığı kalıbın dışına çıkarken dahi, diğer insanlar bu kalıbın dışına nasıl çıkıyorsa o şekilde çıkmaya başlamıştır. Örneğin, hafta sonu tatilinde bir gezi yapmak isteyen bir insan artık kendi rotasını kendisi belirlemek yerine, o dönem sosyal medyada popüler olan rotaları tercih etmekte, diğer binlerce insan gibi hafta sonu tatilini aynı yerde aynı şekilde geçirmektedir. Farklı olduğunu sanan insanın aslında farklılığı da diğer insanların farklılığıyla aynı yerde durmaktadır günümüzde.
İnsanlık, asırlar boyunca topluluk olarak var olmuştur. Bu konuda bir topluluğun diğerini örnek almasında, taklit etmesinde bir sakınca yoktur. Günümüzde ise bu taklit, örnek alma, sosyal medya üzerinden ilerlemektedir. Bir ülkede ne popülerse diğer ülkede de kısa zaman içinde o popüler oluyor, insanlık birbiriyle rekabet etmesi gereken topluluklardan oluşmaktan ziyade, aynı dönemde aynı dansları eden, aynı yemekleri yiyen, aynı yerleri gezen bir topluluk haline gelmektedir. Örneğin, yöresel halk oyunu dediğimiz kavram üzerinden değerlendirecek olursak son yıllarda ortaya çıkan yeni bir halk oyunu görmüş müyüz? Almanya’da, Fransa’da, Amerika’da bir insan hangi dansı ediyorsa, Türkiye’de, Belçika’da da başka bir insan aynı dansı ediyor. Küreselleşme etkileri tek tipleştirme olarak göstermiştir.
Sonuç olarak, insanın düşünebiliyor olması onu hayvandan ayırabiliyorken, tek tipleşiyor olması insanı robottan bile daha geri bir konuma düşürmektedir. Tek tipleşmeyiniz, düşününüz ve okuyunuz.