Teknoloji Duygularımıza Ne Yaptı?

Teknoloji ile duygularımıza neler oldu? Kötü veya iyi etkilendiğini genel anlamda söyleyebilir miyiz?

Gelişen ve değişen dünyamızın bu hızla değişmesinin tartışmasız en temel sebebi hepimizin kabul edeceği üzere teknolojidir. Teknoloji, kavram olarak aslında birden fazla konuyu ele almaktadır.

Her gün daha değişmiş, yeni bir dünyaya uyanıyor olmamız aslında birden çok duygusal, psikolojik boyutta rahatsızlığı da beraberinde getirirken, teknolojinin duygular ve psikolojimiz üzerindeki etkisini göz ardı etmemiz mümkün değildir.

Peki, bu duruma "Yüzde yüz kötüdür.", "Teknoloji, duygularımızı ve akıl sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor." diyebilir miyiz? Sanırım burada insanlar ikiye ayrılabilir. Zira teknoloji sayesinde aslında duygularımızı ve akıl sağlığımızı geliştirebileceğimiz gibi bunu olumsuz etkileyen etmenleriyle de karşılaşabiliriz. Burada da aslında insanın kendi özünü ortaya çıkartan etmenlerle bu durum değişebilmekte. Mesela, duygularını göstermekte ve yansıtmakta zorlanan biri teknoloji ile sosyal medyada izlediği, baktığı kişilerin duygularını alıp kendisine yapay bir duygu oluşturabileceği gibi duygularını yansıtmakta problem yaşamayan bir kişi teknoloji ile duygularını nasıl kontrol edebileceği veya duygularını nasıl geliştirebileceği konularındaki bilgilere daha kolaylıkla erişebilir.

Teknoloji ile duygularımızı veya anlarımızı kaybettiğimizi söylemek kişiden kişiye göre değişmeye başladı. Kendi duygularını ve kendisini yönetmeyi bilen bir kişinin duygularının teknoloji ile değişmesi tamamen kişinin kendisine bağlı.

Son zamanlarda yılbaşında herkesin telefonlarını çıkartıp o anı gerçek yaşamamasının olumsuzluk olarak algılanabilir veya tam tersi bir bakış açısıyla belki de o anları kaydedebilmemiz aslında bizler için bir avantaj da olabilir. Belki o anlarda telefonumuzu çıkartıp yanımızdaki kişinin videosunu çekiyor olmamız o kişiyi kaybettiğimizde geriye dönüp dönüp bakabileceğimiz yüzünü ve sesini asla hafızamızdan silemeyeceğimiz bir anıya dönüştürmemizde de olanak sağlamaktadır.

Temelde teknoloji duygularımıza ve anlarımıza elbette bir şeyler yaptı. Bunun etkinliğinin iyi veya kötü olduğu ise tamamen bize kaldı.