Plastik Canavarı "The Great Bubble Barrier"

Temel amacı plastiklerin okyanuslara karışmasını önlemek olan bu projeye gelin birlikte ışık tutalım!

Plastikler gezegenin her yerini sarmışken tüm bölgelerde de sorun oluşturuyor. Bu sorunlara karşı yaratıcı çözümler üretilmeye de devam ediliyor. Amsterdam merkezli "The Great Bubble Barrier" bu örneklerden bir tanesi. Peki, nedir bu "The Great Bubble Barrier"?

"The Great Bubble Barrier"in temel amacı plastiklerin okyanuslara karışmasını önlemek. Bunu başarmak için plastikleri nehirlerden ve göllerden toplayacak bir sistem geliştiriyorlar.

Sistemin teknik olarak işleyişiyse bir hayli ilgi çekici. Delikli bir tüpten hava pompalayarak kabarcıklar oluşturuluyor. Bariyer hava kabarcıklarıyla birlikte bir itme kuvveti uyguluyor ve bu sayede atıkları su yüzeyine doğru itiyor (isim de anlaşılacağı gibi buradan geliyor). Daha önemlisi bu işlem balıklara veya diğer su canlılarına zarar vermiyor. Normalde balinalar balıkları avlarken baloncuk çıkarır ve daha sonrasında avlanır. İlk bakışta baloncukların zararlı olduğu düşünülse de aslında küçük balıkları şaşırtan ve yakalanmasını kolaylaştıran balinaların çıkardığı baloncuk değil, sestir. Bu sistemdeki cihaz ses çıkarmadığı için balıklar üzerinde bir zararına rastlanmıyor. Hatta oluşan kabarcıklar ses dalgalarının yayılımına da engel olduğu için suda yaşayan canlıların ses kaynaklı stres yaşamalarını azaltıyor. Ayrıca oluşturulan hava oksijen akışını da nehir içinde artırıyor. Bariyer yüzeye yakın olan plastiklerin %70-80’ini alt kısımdakilerin %50’sini topluyor.

"The Great Bubble Barrier" ekibi bu sistemi Amsterdam’da uyguluyor. Hedefleri plastik kirliliğini olabildiğince fazla nehirde önleyebilmek, nehrin temizlenmesini sağlamak, nehir ekosisteminin sağlıklı kalabilmesini desteklemek ve plastiklerin okyanuslara ulaşmasını engelleyerek okyanus ve okyanus ekosistemini koruyabilmek. Ayrıca nehirler temizlendiği zaman içme suyunun da temiz kalması sağlanacağı için özellikle yerel yönetimlerle de daha etkili bir işbirliği oluşturmayı bekliyorlar.

"The Great Bubble Barrier" teknolojinin nasıl ekoloji merkezli bir şekilde kullanılabileceğinin güzel bir örneğini oluşturuyor. 

Konuyla ilgilenenler aşağıdaki videoyu izleyebilir.