Teknoloji Hastalığı: Hikikomori Nedir?

21. yüzyılda teknolojinin bu kadar gelişmesiyle insanlar sosyalleşmek isterken, aslında içlerine kapanmaktalar. Peki neden?

Teknolojinin bu denli değişimi ile yeni tür psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. bunlardan biri de ''Hikikomori Hastalığı''dır. Hikikomori rejiminin Japon kökenli olup olmadığı ''içeri çekilme'', ''hapsedilmiş olma'' anlamına gelmektedir. İlk defa Japonya da görülen bu hastalık 1970 yılında ortaya çıkmış, 1990 yılında ise büyüme göstermiş ve günümüzde küreselleşerek kendiyle savaşmaya devam etmektedir.

Japonya'daki kayıtların fiili nedeni iki tane bulunmaktadır. İlk olarak Japonya'daki aile ve toplum yapısı. Japonlar, ailelerine çok düşkünlükleri olup, birbirlerine sürekli olarak yardım etmektedirler, sürekli olarak birbirlerine bakmaktadırlar, hep içlerdir ve sunulmakta olup karşıdan özetlenmektedirler. İkinci ise Japonya'daki eğitim sistemidir. Japonya'daki eğitim sistemi bir bakıma rekabetle dolu ve hep bir yarışın içindelermiş gibi çoğu yerde kalmakta zorlanabilmektedir. Bunlara ek olarak toplumdaki bazı davranışlar ve yaygınlaştığında bir bakım etkili oluyor. Örnek verirsek erkeklere devamlılık “sen adam olmalısın” baskısının yapılması. Toplumsal cinsiyet değiştiriciler incelerken erkeklerde görülme oranı daha muhtemeldi.

Hikikomori Hastalığı, bireyin kendini toplumdan soyutlaması, kişinin çekinmesi ve herkese karşı kendini izole etmesidir. Bu şansla uğraşan kişinin yaşadığı kişiler hapiste ve tuvalete girecek şekilde temel aralıklarda farklılaşman asla çıkmazlar. Bu soyutlamada kişiler sadece bir şeyleri izleyip zamanını hayatta kalmakta, hatta yemek yeme ihtiyacını bile korumamaktadır.

Genel olarak 20'li ve 30'lu yaşlarda görülen bu hastalıkta, orta yaşlılarda kendini belli etmektedir. İnternetin fazla kullanımı ile bireysel insanlarla iletişimin kesilmesi, iş ve okul durumunda yaşanan olumsuzluklar, başarısızlıklar, bölünme baskıcı durumu gibi durumların çıkış sebeplerine örnek gösterilebilir. Depresyonun üst seviyesi gibi görünen bu olasılık, kişinin iyice yalnızlığını benimsemesi ve yalnızlık ile iç içe olması bireyin intihara kadar sürükleyebilmesidir. Kesin bir parçanın bilinmemesi, bu aralığın bağlı olarak en az 6 ay sürmesi.


"Fotoğraf Pinterestten alıntılanmıştır."