Televizyon Haberciliği Ve Yeni Medya Çağı

Geleneksel medyanın yerini yeni medyanın devralmasındaki etkenler

Geçmişten günümüze, teknolojinin gelişmesiyle televizyon başlarda geleneksel medya olarak adlandırılırken daha sonralarında çağın değişmesiyle kendisini yeni medyaya aktarmıştır. 1900 yıllarda televizyonun renkli hali insanları şaşırtırken günümüzde televizyon küçüldü ve ceplere sığdırıldı. Televizyon bir yayın formatı halindeyken şimdilerde ise video ortaya çıktı ve içeriklerin toplanmış haline dönüştü. 

Televizyon aslında bir video içerik taşıyıcısı olduğundan dolayı aslında yeni medyaya da uzantısı olmuştur.. Kullanım alanları geçmişten günümüze değişen televizyonun yaşam standartları, kişinin eğitim seviyesi ve birçok yaş grubunun değişmesiyle artması veya azalması mümkündür. 

Türkiye’de geleneksel medya özgür olmadığından dolayı biraz daha gerilemiş oldu. Yeni medyanın normal şartlarda geleneksel medyayı arkasında bırakması çok olası bir durumdu fakat Türkiye’de geleneksel medyanın bu kadar geride kalması normal değildi.

Bunun sonucunda geleneksel medya haber kanalları vb. işlerde yapılan işlerin doğruluğunun kanıtlanması zorlaştı. Yeni medyayada ise bu daha kolaydı ve insanlar doğal olarak gerçeklere gitme isteğinde bulundular. Televizyonun zemin kaybetmesi sadece haberler üzerinde olmadı. Genel anlamda siyasi baskıdan dolayı televizyonda istenilen özgür içerik oluşturulmamaya başlandığından dolayı istek ve izlenme azaldı. Yeni medyada ise özgürlük kısıtlanamadığından insanlar dilediğini izleyebilir ya da konuşabilir.

Çağın gelişmesiyle beraber geçmişte çok az ya da sayılı olan kanallar şimdilerde ise rekabet ortamında birbirleriyle yarışır hale geldiler. Koca bir havuzun içinde dikkat ve rekabetin daha çok dikkat çekmesi gerekirken günümüzde çok fazla gerçekleşmemekle birlikte anında tüketime yönelik diziler çıkarılıp final veriliyor. 

Bu tarz düşük oranlarla çalışmakta zorlu bir sürece tabi tutularak masa başı işleri daha fazla zorlaştırıyor ve ekonominin zorlaşması da bunu destekler nitelikte oluyor. Belki de 5 yıl önceki ya da 10 yıl önceki muhabirlerin sayısı şu an büyük ölçüde azalış yaşadı. Bundan dolayı da geleneksel medya yeni yüzler yaratamaz hale geldi.  Bu durumun düzene girmesi ancak hür ve kısıtlanmayan geleneksel medyanın geri getirilmesiyle oluşabilir.