Temel Reis, Popüler Kültür ve Pazarlama

Temel Reis 1929’da bir çizgi roman karakteri olarak yaratıldı ve kısa sürede popüler kültürün önemli bir parçası haline geldi.

Temel Reis, Amerikalı karikatürist Elzie Crisler Segar’ın ilk sayısını 1919’da çıkardığı Thimble Theatre isimli, gazeteye ek olarak verilen bir çizgi roman dergisinin 1929’da yaratılmış karakteridir. Ağzında sürekli pipo bulunduran Temel Reis, her daim kavgaya hazırdır ve yanında taşıdığı konserve ıspanakları tükettiğinde insanüstü bir güce kavuşarak kahramana dönüşür ve her türlü zorluğun altından kalkar.

Çizgi romanları 1970’lere kadar basılmaya devam eden Temel Reis’in ilk çizgi filminin 1933’te yapıldığını ve 1942’ye kadar kısa filmler halinde sinemada gösterildiği görüyoruz. Melodisi hemen akıllarda yer eden o meşhur tanıtım müziği de bu dönemde yapılmıştır. Temel Reis’in Amerikan televizyonuna gelmesi ise 1960 senesini buluyor. 1970’lere kadar çizgi dizi halinde yayınlanmaya devam eden serinin, 1978 ve 1983 yılları ile 1997-1998 yılları arasında gösterilen daha yeni versiyonları da mevcut. 2004 senesine geldiğimizde ise, Temel Reis’in ilk üç boyutlu çizgi filmi yapılıyor.  

Çizgi roman olarak ortaya çıkan, sonrasında beyaz perde ve televizyonla buluşan Temel Reis popüler kültüre büyük etkileri olmuş bir yapıt. Temel Reis karakterinin ilk ortaya çıkışı Büyük Buhran’ın başlangıcına denk gelir ve o dönemin Amerikan toplumunun yeme alışkanlıklarını önemli ölçüde etkiler. Bunu, ABD’deki ıspanak satışlarının %33 oranında artmasında kolaylıkla görebiliriz. Hatta 1937’de, Texas’taki ıspanak üretimi ile ön plana çıkan Crystal City’de karakterin yaratıcısı Segar onuruna bir Temel Reis heykeli dikilir. Böylece Temel Reis heykeli yapılan ilk çizgi film karakteri olur. 1977’ye geldiğimizde, Segar’ın doğduğu ilçede (Chester, Illinois) Temel Reis’in bir de bronz heykeli yapılır.

İnsanları ıspanak tüketimine yönlendirdiği ve ekonomik krize rağmen ıspanak satışlarında patlamaya sebep olduğu için, Temel Reis karakterinin ıspanak sektörünce yaratılıp yaratılmadığı sorgulanır. Ancak kurgudaki ıspanak ögesinin bir reklamcılık ürünü olmadığı, Segar’ın bu sebzeyi vitamin ve demir yönünden zengin olması sebebiyle tercih ettiği düşünülüyor. Hatta bu, ortaya konulan eğlendirici içerikten ötürü kazara yapılmış çok iyi bir içerik pazarlaması örneği. Bu nedenle, bazı konserve ıspanak markaları ambalajlarında yaratılan bu güçlü denizci imgesinden hala yararlanmakta.

Temel Reis, etkisi çok geniş kitlelere ulaşmış bir çizgi karakter. Popülerleştiğinden bu yana içinde yer aldığı pazarlama ve reklam kampanyaları saymakla bitmez. Günümüze değin gıdadan giyim ve parfüm sektörüne, araba reklamlarından çevreci kampanyalara kadar pek çok marka ve hareketin yüzü olmuştur ve biz tüketicilerin karşısına birbirinden farklı şekillerde çıkmaya devam edecek gibi görünmektedir.


KAYNAKLAR

Gravel, Alexandre. “Popeye, the Symbol of Accidental Content Marketing.Toast Studio, Toast Studio, 2016. 

“Popeye.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc. https://www.britannica.com/topic/Popeye

Timeline: The History of Popeye & His Friends.Popeye, 19 Oct. 2022.