Temizlik Hastalığı

Takıntılı hale gelen bu duygu, düşünce ve davranışların temizlikle ilgili olma halidir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), diğer bir deyişle saplantı zorlantı hastalığı adı verilen rahatsızlığın belirtilerinden birisi de temizlik hastalığıdır. Bu rahatsızlık günümüzde oldukça yaygın görülse de geçmişte de benzer yaygınlıkta olduğu söylenebilir. Fakat daha önceleri ‘titiz’ olarak adlandırdığımız kişilerin gizli bir OKB hastası olduğu atlanmış bir durumdur. Kişiyi o kadar çok zorlayıcı bir rahatsızlıktır ki ruh kanseri olarak da adlandırıldığı olur.

Belirtileri nelerdir?

Temizlik hastalığının belirtilerinin başlıcası ellerin temizliği, evin temizliği, bedenin temizliğine dairdir. Her eve geldiğinde kapının önünde üstünü çıkarmak, direkt banyoya girmek ve bu işlemi tüm evdeki bireylere yaptırmak, köşe bucak temizliği hemen hemen her gün yapıyor olmak, banyo saatlerinin 1 saati aşkın alıyor olması, ellerin yıkanmasının sıklığı ve yıkandığı zamanki süresinin fazla oluyor olması, defalarca abdest alıyor olmak, çamaşırları tekrar tekrar yıkamak, bulaşıkları çamaşır suyuyla yıkıyor olmak, dışarıdan alınan her paketli ürünün temizlenmesi, oyuncakların her gün yıkanması vb. şekilde liste oldukça uzayabilir.

Takıntılı düşünce zaman zaman "temiz olmadı ya da kirliyim" gibi kendini gösterirken, zaman zaman da kendimizin ya da sevdiklerimizin başına kötü şeyler gelecek diye de görülebilir. Örneğin "3 kere şampuan sürmezsem, annemin başına kötü bir şey gelecek" gibi düşünür.

Temizlik Hastalığının Nedenleri

Temizlik hastalığı birçok nedene bağlanabilir. Öncelikle beyin kimyasındaki değişimlerden kaynaklı olduğu görülmektedir. Yani beynin bazı bölgelerindeki bozulmuş iletiden kaynaklandığı söylenebilir. Sadece fizyolojik nedenlerden ziyade psikolojik nedenlerde bu rahatsızlığı ortaya çıkarabilir. Bunlar ise; model alınan kişinin yani anne - baba veya bakım veren kişinin böyle bir rahatsızlığının oluyor olması, bazı olaylardan dolayı hissedilebilen suçluluk duyguları, geçmiş travmatik yaşantılar, mutsuz ilişkiler, yalnızlık gibi duygu ve durumlarda temizlik hastalığının nedenleri arasında görülmektedir.

Titizlik hastalığı olan bireylerin anneleri de temizlikle ilgili takıntılı, babalarının da sert, suçlayıcı ve katı bir otoriteye sahip olduğu görülür. Kişi suçlanmamak için ya da bu ebeveyn sistemine ayak uydurabilmek için bu davranışları tekrarlar. Amaç aslında suçluluktan uzak kalabilmek ve endişeyi yatıştırabilmektir.
Temizlik takıntıları daha çok kadınlarda görülür. Bunun kadınlara toplumsal olarak atfedilen ve öğretilen rollerle ilişkili olduğu düşünülebilir. Titizlik hastalığı, erkeklerde ise daha çok kontrol ve saldırganlık takıntıları ön plana çıkar. 


https://nptipmerkezi.com/temizlik-hastaligi-nedir

https://npistanbul.com/eriskin-psikiyatri/temizlik-ve-titizlik-hastaligi