The Hater

Film, interneti yönlendirmeye çalışan nefret ve şiddete neden olan Varşova'dan sınır dışı edilen bir üniversite öğrencisi etrafında dönüyor.

The Hater, 2020 Polonya yapımı bir sosyal gerilim filmidir.

Film, oldukça riyakâr olan bir gencin sosyal medya karalama taktiklerini kullanarak kendi dünyasında başarı elde etmesini anlatıyor. Ancak sosyal medyanın kötü biçimde kullanılmasıyla elde edilen bed başarı elbette bir süre sonra gerçek hayatta şiddete yol açmaktadır.

Siber zorbalığın ne olduğu ve nelere yol açtığı, filmde güzel bir şekilde işlenmiştir. Sosyal medya inanılmaz bir güce sahip, insanların kolayca manipüle olmasını sağlayan bir araç. Sosyal medyada küçük, önemsiz görülen sıradan bir paylaşım bile güçlü dalgalanmalara sebebiyet verebilmektedir. Sosyal medya, insanları yönlendirmede etkin bir araçtır aynı zamanda olağan durumları tersine çevirebilecek kadarda çetindir. Savaş bile çıkarabilir.

İnsanlar yüz yüze iletişimde birbirlerine kötü söz, hakaret edemiyorlarken sanal ortamda bu eylemi büyük rahatlıkla gerçekleştirebiliyorlar. Her şeyi kendilerinde had görüp bütün nefretlerini hiç düşünmeden kusuyorlar ve nefretlerini kustukça bu durumdan haz alır hâle geliyorlar. Hatta sırf zihinlerindeki kötü sözleri karşı tarafa dile getirebilmek için sahte hesap açıyorlar çünkü kendi kişisel hesaplarında sözde iyi insanlar. Nefretlerini sahte hesapla sunuyorlar. İnsanlar kendilerini, sosyal medya hesaplarında mükemmel, kusursuz ve mutlu bir ifade halinde yansıtıyor oysaki sosyal medyanın ardına baktığımız zaman tam aksini görebilmekteyiz. Gerçeği reddetmekte ya da gerçekten kaçmaktadırlar.

İnsanlar artık haberleri sosyal medya aracılığıyla öğreniyorlar daha doğrusu öğrendiklerini sanıyorlar. Ancak aldıkları haberlerin kaynağını görmeden bu denli yazılanlara inanmaları, sosyal medyanın insanları büyük kolaylıkla etkisi altına aldığını gösteriyor. İnternette bir şeyi savunmadan önce iki kere düşünmeliyiz. Aksi takdirde ortada var olmayan bir gerçeğe bile inanabiliriz.

Polonya yapımı Netflix filmi olan The Hater, sosyal medyanın gücünü, insanları nasıl yönettiğini ve ne tür dalgalanmalara sebep olduğunu başarılı bir şekilde gözler önüne sermiştir. Bu film izlenildiğinde farkındalık kazandırır. Öneridir.