The "SIR"

Başarılarla dolu bir kariyer karşınızıda SIR LEWIS HAMILTON

Tam adıyla Lewis Carl Davidson Hamilton 7 Ocak 1985’te Stevenage, Hertfordshire ‘da (İngiltere) doğdu. Küçük yaşlarından itibaren arabalara ilgilisi olan bir çocuktu. Babası ona 5 yaşındayken radyo kontrollü bir araba satın aldı ve ertesi yıl yetişkinlerin yarıştığı İngiltere BRCA şampiyonasını 2. Sırada tamamladı. 1993 yılında karting’e başlayan Hamilton kısa sürede yarışlar ve cadet sınıfı şampiyonluklar kazanmaya başladı. İki yıl sonra, 10 yaşındayken Britanya cadet karting şampiyonasını kazanan en genç sporcu oldu. Hamilton başarı adımlarını hızla tırmanıyordu ve ilerleyen yıllarda Intercontiental A, Formula A ve Formula Super A sıralamalarında kariyerini sürdürürken 2000 yılında maksimum puanla Avrupa Şampiyonu oldu. Karting de yaptığı başarılarından dolayı British Racing Drivers Clup onu 2000 yılında “Yükselen Yıldız” üyesi yaptı. Hamilton 2001 yılında British Formula Renault Winter Series’de otomobil yarışı kariyerine başladı ve o sezon sıralamada 5. oldu. 2004 Formula Euro 3 Serisi’nde Manor Motorsport ile ilk kez sahneye çıktı ve o yılı şampiyonada yine 5. olarak tamamladı. Williams Racing , Hamilton ile anlaşmaya çok yakınken BMW ona fon sağlamadığı için anlaşma gerçekleşmedi ve ilerleyen süreçte Hamilton kendisine Formula 1’nde kapılarına açan Mclaren takımıyla anlaşma sağladı.

Mclaren(2007-2012)

Kısa bir süre GP2 kariyerinin ardından 2007 yılında Formula 1’ de ilk sezonunda 2 kez Dünya Şampiyonu Fernando Alonso ile takım arkadaşlığı yaptı. 2024 yılında Fernando Alonso verdiği röportaj da Hamilton ile olan takım arkadaşlığı hakkında “O yıl ilişkinin uyumunu bozan pek çok şey vardı. Gençtik, olgunlaşmamıştık, ben lider pilottum ve pek çok tartışma yaşadık.” ifadelerini kullanıyordu. Mclaren ile bir çok yarış birinciliği ve başarı elde eden Hamilton 2008 yılında ilk Dünya Şampiyonluğunu yaşadı. Şampiyonluk yaşadıktan sonra özel hayatında ki sorunlar , FIA yetkilileriyle  yaşadığı anlaşmazlıklar  yüzünden formundan epey bir uzakta olan Hamilton 2012 yılında eski formuna geri döneceği için yemin etti. 2012 sezonunda birkaç operasyonel arıza ve güvenilirlik  sorunlarına rağmen sıralamada 4. Sırada yer aldı. Yıl sonunda kendisini birçok başarı elde edeceğinden habersiz şekilde emekli olan Michael Schumacher’in yerine 2013 sezonu için Mercedes’e katılacağını duyurdu.

Mercedes(2013-2024)

Mercedes’e katıldığı ilk yılda karting yıllarında da takım arkadaşı olan Alman pilot Nico Rosberg ile bir araya gelmişti. Uzmanlar tarafından büyük bir kumar olarak adlandırılan bu olay iki pilot arasında da rekabetin boyunu epey bir gergin şekilde tırmandırmıştı. Hamilton,  5 pol pozisyonu ve 5 yarış galibiyetiyle sezonu 4. sırada tamamladı ve Schumacher’in yerine geçmesinden kaynaklı eleştirilere güzel bir şekilde cevap vererek üstünde ki kara bulutları dağıtmaya başlıyordu.

2014 sezonu ise Formula 1 araçları için büyük bir devrin başlangıcı niteliğinde olacaktı. Yeni turbo hibrit motorların zorunlu kılınması sonucu Hamilton kendini uzun yıllar pistin en iyi aracı içerisinde bulacaktı. 2014 sezonunda Mercedes 19 yarışın yarışın 16’sını kazanırken 11 yarışı Hamilton kazanmıştı. Sezonun son yarışı olan Abu Dabi Grand Prix’de şampiyonluğunu ilan eden Hamilton, yarışın ardından radyo telsizine tarihe geçecek “ Bugün hayatımın en güzel günü.” ifadelerini kullandı. 2015 sezonu öncesinde şampiyonun kullanmaya hak kazandığı 1 numarayı reddederek 44 numarayla yarışmaya devam edeceğini duyurdu. Alain Prost’un 1993’te 4. ve son Dünya Sürücüler Şampiyonasını kazandıktan sonra spordan emekli olduğu 1994’ten bu yana, sahada 1 numaralı  araç bulunmayan ilk sezondu. 2015 sezonunda 10 yarışı kazanan Hamilton 17 kez de podyuma çıkma başarısı gösterdi ve ilk üst üste şampiyonluğunu ilan etti. O yıl Mercedes ile olan sözleşmesini 3 yıl daha uzattı ve 100 milyon euro’ dan fazla kazandığı bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma onu Formula 1’ deki en çok kazanan sürücülerden biri yaptı. Ayrıca Hamilton sporda alışık olunmadık şekilde kendi imaj haklarının korunmasına, şampiyonluk kazanan arabalarını ve kupalarının elinde tutmasına olanak sağladı.

Hamilton, 2016’ da diğer tüm sürücülerden daha fazla pol pozisyonu ve yarış galibiyeti elde etmesine rağmen sezonu takım arkadaşı Rosberg’in sadece 5 puan gerisinde 2. olarak sezonu tamamladı. 2016 Sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Rosberg şoke edici bir şekilde emeklilik kararı alarak yarışmayı bıraktığını duyurdu.

Hamilton’ un 2017 sezonu için takım arkadaşı Fin pilot Valteri Bottas oldu. Hamilton, o sezon 11 pol pozisyonu kaydetti ve tüm zamanların en çok pol pozisyonu rekorunu kırdığı ve yeni takım arkadaşı Bottas’ ın ciddi meydan okuma talebinin olmaması, 9 yarış galibiyeti elde etmesini sağladı ve sezonun ilk yarısında Sebastian Vettel ile olan puan açığını kapatarak sezonun bitimine iki yarış kala Meksika’ da Dünya Sürücüler Şampiyonluğunu ilan etti.

2018 sezonu Hamilton ve Vettel arasında “ Beş için savaş” olarak tanımlandı. İki pilotunda 4 kez Dünya şampiyonlukları bulunuyordu. O sezon ikili arasında büyük bir rekabete yol açtı. Sezonun büyük bir bölümünü önde tamamlamasına rağmen Vettel, bir dizi sürücü ve mekanik hatayla dağıldı. Hamilton, sezonun 2. yarısında 6 yarış galibiyeti elde ederek Meksika’ da üst üste ikinci kez Dünya Sürücüler Şampiyonu oldu ve bir sezonda en çok puan toplayan pilot olarak tarihe geçti (408). Sezon sırasında Hamilton, yılda 40 milyon sterline kadar kazanacağını bildirdiği bir sözleşme yaparak Mercedes ile 2 yıllık bir sözleşme imzaladı ve bu sözleşme onu tarihin en çok kazanan Formula 1 sürücü yaptı.

2019 sezonunda ise diğer sürücülerin aksine Hamilton için daha rahat geçti ve sezonun bitimine 2 yarış kala 6. şampiyonluğunu ilan etti. Bu sezonu 11 yarış galibiyeti, 17 podyum ve 5 pol pozisyonu ile tamamladı. Sezonu 413 puan alarak kapatan Hamilton geçen seneden beri elinde tuttuğu bir sezonda en çok puan toplayan pilot rekorunu geliştirdi.

Hamilton, Covid salgının ağır bir şekilde etki ettiği 2020 sezonunda bitime 3 yarış kala 6. olarak başladığı Türkiye Grand Prix’ ini kazanarak  7. kez Dünya Sürücüler Şampiyonu oldu ve efsane pilot Michael Schumacher’ in rekoruna ortak oldu. Bu sezon Covid salgını sebebiyle iptal olan yarışlardan dolayı 17 yarışta tamamlandı. Sezonda Hamilton, 11 yarış kazanarak yarış sayısına oranla kazanılan yarış bakımından en başarılı sezonunu geçirirken 14 yarışta podyuma çıktı ve 10 kez pol pozisyonu elde etti. Formula 1’ in “We Race As One” kampanyası ve “Black Lives Matter” hareketine yönelik küresel desteğin artmasıyla birlikte her yarıştan önce diz çöktü ve Black Lives Matter hareketine yönelik sloganlar taşıyan tişörtler giydi.

Hamilton 2021 sezonunu Hollandalı pilot Max Verstappen ile son yarışa kadar kıyasıya bir rekabet içerisinde sürdürdü. Sezonun son yarışı olan Abu Dabi Grand Prix’ine kadar puanları eşit olan pilotlar bu yarışı önde bitirenin şampiyonun olacağı bildiği şekilde yarışa başladılar. Hamilton güçlü bir startla ilk virajı Verstappen’ in önünde dönmeyi başardı ve yarış liderliğini eline aldı. Fakat Verstappen, uzun düzlüğün sonunda Hamilton’ a iç taraftan oldukça geç bir atak yaptı. Bu hamlenin ardından Hamilton pist dışına taşmak ve virajı kesmek zorunda kaldı. İngiliz pilot yavaşlamasına rağmen Verstappen’ in önünde kalmayı başardı. Red Bull, Hamilton’dan pozisyonunu geri vermesini istese de FIA olayı incelememe kararı aldı. Böylelikle Hamilton ilk turdan liderliği almış oldu. Yarışın 36. turuna gelindiğinde Hamilton ve Verstappen arasındaki fark 6 saniyenin üzerine çıktı. Aynı saniyelerde Alfa Romeo pilotu Antonio Giovinazzi, yaşadığı sorunla aracını kenara çekmek zorunda kaldı. Bu olayın ardından sanal güvelik aracı devreye girdi. Bu da tüm sürücülere pit stop fırsatı verdi. Mercedes, pist üst pozisyonunu korumak için Hamilton’ u pite almazken Red Bull, Verstappen’i pite aldı. Verstappen, böylelikle yarışın son 20 turluk bölümünde yaklaşık 23 turluk lastik avantajına sahipti. Yarışın 53. turunda Williams pilotu Nicholas Latifi aracının kontrolünü kaybetti ve spin atarak bariyerlere çarptı. Bu olayın ardından bitime yaklaşık 5 tur kala güvenlik aracı piste çıktı. Mercedes, Hamilton’u pite almazken Red Bull, Versteppen’ i pite aldı ve yumuşak lastiği aracına taktılar. Yarışın tekrar başlayıp başlamayacağı belirsizdi. Hamilton ve Verstappen arasında pek çok araç vardı ve Verstappen yeni lastiklere sahip olsa bile bu araçları geçmek zorundaydı. FIA, başlangıçta bu isimlere izin vermeyeceğini söylese de sonrasında karar değiştirdi ve Hamilton ve Verstappen arasındaki sürücülerin güvenlik aracını geçmelerine izin verildi. Ardında da son turda Hamilton’ ın önderliğinde yarış tekrar başladı. Verstappen ilk sektörün bitimindeki U virajda, Hamilton’u geride bırakarak hem yarışı hem de Dünya Sürücüler Şampiyonluğunu kazanmıştı. Mercedes, FIA’ nın Hamilton ve Verstappen arasında yer alan sürücülerin geçmesini sorgulasa da bir sonuç alamadı. Hamilton son yarışta kaybettiği 8. şampiyonluk sonrasında ortalıktan kayboldu. Psikolojik buhrana giren Hamilton’un kendini Dünya’dan soyutladı ve uzun süre sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmadı.

2022 sezonu için takım arkadaşı İngiliz pilot George Russel oldu. Araçlarda ki teknik değişikliklerden sonra Mercedes’ de aşırı yunuslama problemi görüldü. Bunun neticesinde takım geriye doğru bir ivme kazandı ve üst sıralarda ki takımlarla arasında farklar açıldı. Sezon boyunca 9 kez podyumda yer alan Hamilton, Formula 1 kariyerinde ilk kez bir yarış kazanamadı ve bir sezonda pol pozisyonu elde edemedi. Sürücüler şampiyonasında ise takım arkadaşı Russel’in 35 puan gerisinde 6. sırada yer aldı.

Mercedes 2023 sezonunda da W14 ile anormal araç konseptini sürdürdü. Hamilton’ ın sezon öncesi testlerden sonra “ Olmak istedikleri yerde olmadıklarını” söylemesiyle rekabet güçleriyle ilgili endişeler başladı. Hamilton, Bahreyn’deki açılış yarışın da 5. Oldu ve yarış galibi Max Verstappen’in 50 saniye gerisindeydi. Sezon boyunca 6 kez podyuma çıktı. Macaristan da 104. pol pozisyonunu ve 2021’den bu yana ilk pol pozisyonunu aldı. Bu Hungaroring pistindeki rekor dokuzuncu pol pozisyonuydu. Senna ve Schumacher’i geride bırakarak tek bir pistte en çok pol pozisyonu alan pilot unvanını elde etti. Dünya Sürücüler Şampiyonasını ise 3. sırada tamamladı.

2024 sezonu devam ederken Britanya Grand Prix’ini kazanan Hamilton, 2021 Suudi Arabistan Grand Prix’inden bu yana ilk zaferiydi ve bu zaferle birlikte Schumacher’in tek bir pistte en çok galibiyet alan pilot rekorunu kırdı. Macaristan Grand Prix’inde Verstappenle yaşadığı temasa rağmen 3. sırada yarışı tamamlarayarak 200. podyumunu elde etti. Belçika Grand Prix’ini 4. Sırada tamamlamasına rağmen Russel’ın diskalifiye olmasıyla yarışı 3. sırada tamamladı ve sezon devam ederken  201. podyumunu elde etti. 

Scuderia Ferrari(2025-?)

2025 sezonu için Scuderia Ferrari ile anlaşan Hamilton uzun süredir hasret kaldığı Dünya şampiyonluğuna Ferrari ile ulaşabilecek mi? Hamilton, Ferrari’yi Markalar şampiyonu yapabilecek mi? Bu ve bunun gibi soruların cevap bulması için 2025 sezonu iple çekiyorum. Dünyanın en iyi sürücülerinden biri olan Hamilton’ın belki de en iyisi olan Hamilton’ı kırmızı araç içerisinde kırmızı tulumuyla görmek beni fazlasıyla heyecanlandırıyor.