Three Body Problem

Netflix'in yeni dizisi 3 Cisim Problemi, izleyicilerden yoğun ilgi topladı.

Cixin Liu’nun Hugo ödüllü bilimkurgu serisinden, Game Of Thrones’un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss’le birlikte senarist Alexander Woo tarafından uyarlanan 3 Cisim Problemi 21 Mart 2024'te Netflix'te yayınlandı.

Bilim insanlarının beklenmedik intiharlarıyla başlayan dizide ilk bölümler bu gizemin çözümlenmeye çalışılmasıyla ilerliyor. Bu kısım dizinin ikinci bölümüne kadar sürse de dizi aynı esnada iki farklı zaman çizgisinde ilerliyor. Biri Ye Wenji’nin gençlik yıllarına ve aldığı önemli kararlara odaklanırken diğeri günümüze ve alınan kararların sonuçlarına değiniyor. Bilim insanlarına gönderilen ileri teknoloji bir oyun da bağlantının kurulmasını sağlayan önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor ve yavaş yavaş olayları birbirine bağlıyor.

Uzaylılarla ilk temas konusunun işlendiği dizide Jin ve Jack, üç güneşli bir gezegende hayatta kalmaya çalışan topluluğu kurtarmaya çalışırken ve oyunun seviyelerini bir bir aşarken problemin çözülemez olduğunu öğreniyor. Çözümün de gezegeni değil halkı kurtarmak olduğunu çok geç olmadan anlıyorlar ve bu durumda çözüm, Tri-San halkını yaşanabilir bir gezegene transfer etmek. Tabii ki bu gezegen de Dünya oluyor. Dizinin kalan geri bölümlerinde Tri-San ve Dünya yetkililerinin karşılıklı hamleleriyle geçiyor. Gereksiz sahneler ve dram ve psikolojik unsurlar düşük seviyede. Bilimkurgu, aksiyon, gizem ve gerilim unsurlarının eşit bir şekilde kurgulandığını söylemek de mümkün.

Dizide dünya ülkelerinin uzay alanındaki yarışlarını arka planda işleyen yapım, yetkililerin bilinçsiz bir şekilde ne kadar ileri gidebileceğini de yüzümüze çarpıyor. Bunu ilerleyen bölümlerde daha net bir şekilde görüyoruz. Çin’in ilk temas arayışında önemli bir rol oynayan Ye Wenjie yıllar sonra gelen, “Mesajınızı aldık. Ama sakın cevap vermeyin. Cevap verirseniz oraya geliriz.” uyarısını dikkate almayarak, “Gelin, biz kendimizi kurtaramayız.” yanıtıyla kaosun fitilini ateşliyor.

Netflix henüz ikinci sezon için yeşil ışık yakmış değil. Fakat dizinin başrol oyuncuları David Benioff, D.B. Weiss ve Alexander Woo, Collider ve diğer çeşitli platformlarda yaptıkları röportajlarda, üç kitabı da uyarlamak için toplamda dört sezon planladıklarını açıkladılar. İlk sezon ve muhtemelen ikinci sezon, Three Body’nin ilk iki kitabının genel olay örgüsünü takip edecek olsa da, dizi yapımcıları üçüncü kitabın iki sezona bölünebileceğini belirtiyorlar. “Üçüncü kitap çok büyük. Sanırım diğer iki kitaptan iki kat daha uzun.” diyor Benioff. “Yani belki bir sezon olur, belki de iki. Ama bence tüm hikayeyi anlatmak için en az üç, belki de dört sezona ihtiyacımız var.”

Dizinin yapımcıları ayrıca 2. sezon üzerinde çalıştıklarını iddia ediyor ve Woo “şu anda yazım aşamasındayız.” diyor. Yani henüz bir yayın tarihi olmamasına ve çekimlerin de başlanmamış olmasına rağmen ikinci sezon için çok ciddi bir plan bulunuyor.