Toplumsal Cinsiyet Körlüğü
Toplumsal cinsiyet körlüğünün farkında mıyız?
Toplumsal cinsiyet, sosyo-kültürel bağlamda cinsiyet rolleri için belirlenmiştir. Bu roller toplumda davranışımızı, sorumluluklarımızı ve toplum içerisinde bulunduğumuz konumu belirler. Toplumsal genellemelere göre kadın ve erkeklerin yapabilecekleri işler ayrılmıştır ve erkeğin kadından daha güçlü olduğu gibi söylemlere sık sık rastlarız.
Doğduğu günden itibaren kız bebeğe pembe erkek bebeğe mavi kıyafetler alınması bile toplumsal cinsiyet kavramının bebek bağlamında işlenmesine bir örnektir. Bebeğe cinsiyeti düşünülerek oyuncak alınmasıyla da bu durum devam ettirilir. Etrafındakileri izyerek öğrenme eylemi gerçekleştiren bebekler için ise toplumsal cinsiyet terimini olumsuz anlamda çocuğa yüklemiş oluruz.
Toplumsal cinsiyet körlüğü ise toplum içerisinde erkek ve kadınlara yüklenen görev ve sorumlulukların sosyal, kültürel, ekonomik ve politik açıdan farklılık gösterdiğini ve bu farklılıkların uygulamada ayrımcılığa sebebiyet verdiğini kabul etmemektir.
Toplumun oluşturulacak proje ve politikalarda cinsiyet faktörünü ele almaması da toplumsal cinsiyet körlüğünün doğmasına neden olur. Taraflar toplumda tutunmaya ve yer edinmeye çalışırken her geçen gün ilerleyen ve gelişen dünyada erkekler sanayide istihdam sağlarken kadınlar geri plana itiliyor.
Kadın ve erkeğin toplum içerisinde farklı sorumlulukları olduğu ve buna uygun ilgi ve ihtiyaçlarının geliştiğini unutmamak gerekir. Burada bireylere ihtiyaçlarının sorulması ve çözüm arayışına girilmesi toplumda yaratılmış cinsiyet eşitsizliklerinin önlenmesi açısından son derece önemli bir başlangıç olacaktır.
Cinsiyet temelli iş bölümü de bu konu kapsamında önem verilmesi gereken durumlardandır. Toplum içerisinde yaşayan tüm bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bu gereksinim giderilirken sadece kadından iş çözücü ve pratik olması beklenmemelidir. Aile içi iş bölümüne dikkat edilmeli, kadına yönelik şiddet son bulmalı ve eşit ücretler teşvik edilmelidir. Ayrıca kamuda kadının söz alma hakkının da engellenmemesi gerekmektedir.
Toplumsal cinsiyet körlüğü yaş ve ortam fark etmeksizin karşımıza çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda bunun önüne geçmemiz ve ne yapmamız gerektiği hakkında farkındalık kazanmamız gerekmektedir. Unutmamalıyız ki bir kız çocuğu arabalarla oynayıp eğlenebileceği gibi istediği farklı spor dallarında da görev alabilir. Çocuklara büyüme çağında verilecek eğitim bazı şeylerin değişmesi için atılması gereken ilk adımdır.
Kaynakça
-Ecevit, Y. (2021). Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Temel Kavramları.
-Saygılıgil, F. (2015). Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları.