Troya Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi

Troya'nın tarihten izler taşıyan bir köy haline gelmesi...

Proje; dönemin Çanakkale Valisi ve Opet firması tarafından yürütülmüştür.

Projenin amacı: Tarihin kalıntıları arasında asıl kimliğini yitirmiş bir köyken projeyle birlikte tarih severlere yeniden asıl kimliğiyle tanıtmayı amaçlanmıştır.


Troya Köyünde onlarca medeniyet, ulus ve millet yaşamıştır bu yüzden oldukça zengin kültür barındıran bir köydür.

Şu anki milletlerin vatandaşları atalarının yaşamış olduğu bu tarihi köyü ziyaret etmek en büyük arzularından bir tanesi olduğunu dile getirmişlerdir.

5000 yıllık bir tarihe dayanmaktadır.

Helen ve Paris'in aşkından dolayı bir savaş çıkmıştır, bu savaş Troya ve Akadları etkilemiş olup savaşın sonucunda Troyalı'lar Truva atı sayesinde savaşı kazanmışlardır. Bu nedenler Troya efsanesinin en önemli simgesi olarak da Truva Atı kullanılmıştır.

Peki bu proje nasıl planlanıyor?

Öncelikle Opet Yönetim Kurulu Eş Başkanı Sayın Nurten Öztürk ve Dönemin Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı bir araya gelerek bu proje için protokol imzalıyorlar.

Projenin takibi ve köy halkının projeye desteğini sağlamak amacıyla bilgi ve beceri sahibi; beş kadın, beş erkek, köy sakinininden oluşan köy muhtarı, köy ımamı ve köy öğretmenin de üyesi sayıldığı ''Köy Komitesi'' kuruldu. Bu komiye haftalık toplantılar düzenleyerek projeyle ilgili görüş alışverişinde bulunarak halkı teşvik etmek ve koordinasyonu sağlamak üzere düzenli çalışmalarda bulunmuşlardır.

Tevfikiye Köyü halkına yönelik Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile kurslar planlanmıştır.

Opet Tevfikiye Arkeo - Köy'ün, dünyanın yakından tanıdığı, destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti'ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirilmesi planlanmıştır.

Eski Hali

Yeni Hali

Amaçlar:

  • Bölgedeki sosyal yaşam kalitesini yükseltmek.
  • Topluma tarih bilincini kazandırmak.
  • Kültürel yaşamı zenginleştirmek.
  • Sosyal mekanlara esterik özellikler kazandırmak.

Hedefler:

  • Köy için restorasyon çalışmaları yapmak.
  • Daha fazla ziyaretçi çekmek.
  • Sanat günleri düzenlemek.
  • Toplum için bilinirliği arttırmak.

Hedef Kitle:

  • Hedef kitlesi Tevfikiye Bölgesine gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerdir.


Eski Hali

Yeni Hali

Proje Nasıl Uygulanmıştır?

Öncelikle Opet bu projeyle tarihi korumayı ve sürdürmeyi amaçlamıştır, 2006 yılında proje kapsamındaki tüm köyler restorasyon edilmiştir. Tek tek boyama, müzeler, anıtlar, şehitlikler yapımına kadar, belli başlı eğitimlerle sanat günleri de düzenlemişlerdir.

Köyün giriş yolu, çevresi, köy kahvesi, düğün salonu ve sağlık ocağı Troya 6 dönemi konseptine uygun bir şekilde mimari yenileme çalışmaları yapılmıştır.

Köy meydanında yer alan yapıtlar müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmüştür.

Köy içinde yer alan ve kullanılmayan eski köy okulu pansiyona dönüştürüldü, pansiyon işletilmeye başlamış ve çok sayıda misafir ağırlamaya devam etmiştir.

Köyün genelinde peyzaj çalışmaları yapılmıştır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş tarafından köye bağışlanan 14.800 adet bitki dikimi yapılmıştır.

Köy kahvesi ve düğün salonunda yer alan tuvaletler Opet standartlarına göre yenilendi.


Bu Projeyi değerlendirecek olursak;

Opet bir akaryakıt markası olmasıyla birlikte hiç alanı olmamasına rağmen böyle bir projede yer alarak çok yönlü tarafını bizlere göstermiş, sosyal sorumluluk ve kültürlere olan hassasiyeti anlamında topluma kendini kanıtlamıştır.

5000 yıllık bir tarih barındıran bu köye verilmesi gereken değeri Opet üstlenmiş olup, Çanakkale Valiliği ve diğer ortak şirketlerle birlikte tarih severleri ve yerel halkı çok mutlu eden bir proje olmuştur.