Türk Hava Harp Sanayii Tarihi: Kitap Önerisi 

Havacılığın gelişimini daha derinlemesine öğrenmek isteyenler için bir kitap önerisi

Daha önceki yazılarımdan birinde Muzaffer Ergüder’in “Havacılık Anıları” kitabından bahsetmiş ve TÜBİTAK projemi hazırladığım süreçte memnun kaldığımı belirtmiştim. Bu yazımda da yine aynı TÜBİTAK projemi hazırlarken kullandığım bir başka kitap olan “Türk Hava Harp Sanayii Tarihi” kitabından bahsedeceğim. 

Öncelikle “Havacılık Anıları” kitabı ile bu kitap (yukarıdaki bendeki baskısı) arasındaki fark, “Havacılık Anıları” kitabı bir anı niteliği taşıyor ve 1930’a kadarki süreci ele alıyor. Ancak, bu kitap Osmanlı’dan günümüze kadar geliyor ve genelde makalelerden yapılan alıntılar ile anılara yapılan atıflarla yazılmış bilimsel bir kitap. 

Kitap adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı İmparatorluğundan günümüze havacılıkla ilgili kurumların kuruluşu, işleyişi ve akıbetleri (kapandı mı, kapandı ise niçin kapandı, açıksa şimdiki faaliyetleri neler vb.) üzerinde durulmuş. Bunların yanı sıra Türk havacılığı ile ilgili bir takım çok önemli çıkarımlar üzerinde durulmuş. Örneğin, havacılıkla ilgili faaliyetler yürüten kurumlar arasındaki rekabetin uç noktalara ulaşması, bu kurumlardan beklenen performansın gerçekçi olmayışı (ellerindeki imkanların çok üzerinde başarılar istenmesi) başta olmak üzere pek çok sebep vurgulanmış.  

Bunların yanı sıra pek çok resim ve tablo kullanılarak eldeki bulgular güçlendirilmiş. 

Kısacası, Türk havacılığı üzerine bir araştırma yapmayı düşünüyorsanız işinize yarayacak bir kitaptır. Ancak havacılığı hobi olarak görüyorsanız kitabın dili sizi sıkabilir.