Türkiye’de hip-hop kültürünün popüler kültüre katılması
Türkiye'de hiphop nasıl popüler oldu?
Sosyal medya ve televizyon kanallarında alt kültürden, popüler kültür haline gelen hip-hop kültürü özellikle 7-30 yaş arasındaki insanların gündelik yaşamını fazlasıyla etkiledi.
Hip-hop kültürü yetmişli yıllarda Afrika ve Amerika’da ortaya çıktı. Türkiye’de doksanlı yıllarda varlık göstermeye başlayan hip-hop kültürü Anadolu müziğinin bir çok esintisi ile Türk dinleyicilere aktarıldığı için benimsemesi kolay oldu.
Hip-hop kültürü ve rap müzik Türkiye’de çok farklı algılanıp Türk kültürüne göre uyarlandı. Yapısı isyan ve eleştiri üzerine kurulu olan hip-hop kültürü Türkiye’de yerini aşk veya intikam gibi duygulara bıraktı. Uzun yıllar kültürün yanlış algılanmasından dolayı, müzik endüstrisi tarafından, sosyal müzik platformlarında ve televizyonlarda hip-hop kültürünün en büyük silahı olan rap müzik yer almadı.
Son yıllarda dizi müziklerinde rap müziğe yer verilmesi ile birlikte hip-hop büyük kitlelere adını duyurdu. Büyük kitlelere adını duyurması, hali hazırda popüler kültüre hizmet eden sosyal medya uygulamalarında paylaşımlarda yer alması, hip-hopun popüler kültür ile birlikte büyümesine, popüler kültürün tüketeceği yeni bir oluşumun ortaya çıkmasına neden oldu.
Popüler kültür,“moda” olarak benimsenen ve geçici olduğu bilinen metaları tüketerek yeni metaların üretimlerini bekleyen büyük kitlelerin devamlılığını sağladığı kültür türüdür. Son yıllarda satış fiyatları tavan yapan bol hip-hop t-shirtleri ve eşofmanları hip-hop kültürünün popüler kültür unsuru olduğunun kanıtıdır. Rap müziğin yapısının değişmesi, kelimelerin hayli önem taşıdığı bu müzik türünde birkaç kelime ile şarkı yapılmaya başlanması alt kültür olan rap müziğinde müzik endüstrisinin ve popüler kültürün parçası olduğunun kanıtıdır.
Popüler kültür, yeni metalar üretmek dışında var olan kültürlerinde değişimini yada kullanılabilirliğini sağlayarak geçici tüketim unsurları oluşturur. Hip-hop kültürü var olduğundan beri değişime açık bir kültür olduğu için her ülkenin kültürü hip-hopu farklı benimsedi. Popüler kültür hip-hopun bu açıklığından faydalanarak hip-hop giyim ürünlerini rap müzisyenlerini, dansçıları sosyal medya ve televizyonlarda popüler kültüre hizmet edecek şekilde kullandı. Ücretli müzik uygulamalarında en üst sıraya gelen rap şarkıları popülerliğin devam etmesi için en güçlü koz oldu.
Popüler kültür, hip-hop kültürü ile geçici tüketim unsurunu bulmuşken hip-hop özünü kaybetti ve kültürün yapısı bozuldu. İlk çıktığı yıllarda siyasi ve sosyolojik amacı olan hip-hop günümüzde eğlendirme amacından fazlasına ulaşamıyor. Popüler kültürde birinci amaç olan eğlendirme, kültüre dahil olan her unsurun yapısına etki ediyor.
Popüler kültür, hip-hop kültürü örneğinde olduğu gibi var olan kültürü geçici tüketim aracı haline getirdiğinde var olan kültürün yapısı değişip, amacı popüler kültürün devamlılığını sağlamak haline geliyor. Alt kültür olan rap müzik popüler kültür yüzünden amacından tamamen sapmış durumda. Eskiden rap müziği icra eden müzisyenler bu günkü halinden şikayetçi oldukları için müziği bıraktı ya da geçimini müzikten sağladığı için popüler kültürdeki haline uyum göstererek yoluna devam etti.
Popüler kültürün şekillenmesi, iletişim teknolojisi ve bu teknolojinin yarattığı hızlı iletişim ve yoğun etkileşime dayalıdır (Şentürk ,2007, s31). Ücretli müzik uygulamaları teknolojinin ulaşılabilir hale gelmesiyle popüler oldular ve günümüzde bu uygulamalar müzik endüstrisine hükmediyor. Rap müziğin günümüzde popüler olmasının en büyük etkenlerinden biri ücretli müzik uygulamalarının popüler listelerinde rap müziğe sıklıklar yer verilmesi oldu. Rap müzik hip-hop kültürünün en önemli kitleye ulaşma aracıydı ve bu araç popüler kültürün kontrolü altında kullanıldığı için hip-hop popüler kültür unsuru olmaktan kurtulamadı.
Tüm bunların neticesinde var olan bir kültürün yapısı değişti. Popüler kültür ise hip-hop kültürünü tükettikten sonra bir başka kültürü ya da yeni ürettiği bir tüketim unsuru ile varlığını sürdürecektir.