Türkiye’de Kadın Olmak 

Gelin, Türkiye'de kadın olmayı benden de dinleyin.

Çoğu kadın bu konuda yazdı, çizdi ama görüyorum ki hiçbir şey değişmemiş, hala kadınlar anlaşılmıyor, değer görmüyor ve hala katlediliyoruz. Muhtemelen bu yazım yayınlanınca da hiçbir şey değişmeyecek, ben bu yazıyı yazarken de katlediliyoruz, siz bu yazıyı okurken de katledileceğiz. Madem hiçbir şey değiştiremiceksin neden yazıyorsun dediğinizi duyar gibiyim, değiştiremicek olsam bile ben bir kadın olarak bu ülkede yaşıyor ve yazıyorsam bu konuda bir şeyler söylemeden geçemezdim. Toplum bakımından Türklerin eski geleneklerinden, yaşayışlarından, değerlerinden oldukça uzak oldukça bihaber yaşıyoruz. Buna örnek olabilecek en iyi konu , kadınlarımızın toplumdaki yeridir. Kadına değer kavramının esamesi okunmadığı zamanlar hiçbir toplumda değer görmeyen kadın, Eski Türk toplumlarında değer görüyor ve söz hakkına sahip idi , devlet işlerinin başında yer alıyordu, şimdiki toplumumuza baktığımızda hüsran.

Kadın aynı iken bu denli bir değişimin sebebini düşündüğümde kültürel olarak asimile olduğumuzu, değerlerimizi kaybettiğimizi görüyorum ne yazık ki. Yaşadığım ve gözlemlediğim kadar Türkiye’de kadın olmak, doğduğun andan itibaren sana yüklenen sorumluluklar demek sırf cinsiyetin yüzünden hayatının her alanında ayrımcılıklara, haksızlıklara uğramak demek yine cinsiyetin yüzünden baskılara, aşağılamalara birçok sözsel, fiziksel tacize maruz kalmak demektir, en kötüsü de her an katledilebilirsin demektir.

Size bu söylediklerim çok abartı ya da çevrenizden uzak olaylar gibi gelmesin neredeyse her kadın, erkek kardeşine sırf erkek diye sunulan imkanlara sahip olamıyor ve ona yapılan imtiyazları görerek büyüyor daha sonra ona bunları hazmetmek, normalleştirmek öğretiliyor ve onun da normali bu oluyor ne yazık ki. Bunun gibi birçok manipüleye, baskıya maruz kalarak büyüyoruz biz kadınlar. Erkek çocukları haylaz zeki olur , kızlar usludur akıllıyızdır, yanlış bir şey yapmayız aslında bu sözler bile manipüle cümleleridir. Biz kadınlardan çok şey beklenir biz güzel olmalıyız, müthiş bir anne olmak zorundayızdır eğer baba babalığını yaparsa o dünyanın en iyi babası olur , bizler iyi eş olmalıyız, eşlerimize her koşulda tahammül etmeliyiz önemli olan onların mutluluğudur, bizler her koşulda ahlakımıza sahip çıkmalıyız çünkü ahlakımız bile bizim değildir erkek büyüklerimizindir çünkü erkeklerin tek ahlakı biz kadınlarızdır.

Hayatımızın her evresinde başımızda bir erkek olmalı bizler hiçbir şey bilmeyiz, eksik akılızdır bu yüzden erkekler bizim adımıza karar verirler, eğer onlara uymazsak katledilme riskiyle karşı karşıyayız demektir. Ne kadar gülünç değil mi bizim adımıza karar veren erkekleri de biz yetiştiriyoruz.