Türkiye'nin Epigraf Yetiştiren Üniversitesi

“Bütün insanlık ne öğrendiyse Homeros’tan öğrendi.” Xenophon

''Bölümümüzde sunulan eğitimin diğer aynı adlı bölümlerden farkı, mevcut iki anabilim dalımızda “epigrafi” disiplininin daha fazla öğretilmesidir (Hititoloji ve Sümeroloji gibi alanlar zaten sadece epigrafik verilere tabidirler). Genel olarak, eski çağda dayanıklı malzemeler üzerine kazınmış ve günümüze ulaşabilmiş yazıları inceleyen ve yorumlayan epigrafi disiplininin öğrenilmesi, araştırmalarda ya da kazılarda sürekli olarak bulunan yeni yazıtların okunması ve yorumlanabilmesi için gereklidir. Bu yeni malzemeler eskiçağ bilgimize sürekli olarak yeni bilgi ve yeni anlayışlar taşımakta olduğu için, son 200 yıl içerisinde epigrafik çalışmalar oldukça ivme kazanmıştır.''

Merhum Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından kurulan Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri bölümü Akdeniz Üniversitesi'ndedir. Klasik filoloji ve epigrafi disiplini verilir.

Öğrencilerinin hocaları anısına yazdıkları kitap:

Bu bölüme gelen öğrenciler artık konuşulmayan bir dili öğreneceklerdir. Modern Yunanca ve Modern Latince öğrenmeyeceklerdir. Bu bölümde öğretilen dil günümüze kadar ulaşan eserlerin, milattan öncesinin dilidir.

Antik Yunanca ve Türkçe birbirinden farklı iki dildir. Türkçe dil yapısını ve herhangi bir yabancı dil yapısını orta düzeyde bilen bir öğrenci bu bölümü yazmalıdır. Çünkü dil yapısı bilgisi olmayan bir öğrenci yeni bir dil ve dil yapısı kurallarını öğrenirken zorlanabilir.

Bu dili öğrenecek olan bir öğrencinin, kitaplarla ve düzenli çalışmayla bu işi severek yürütmesi gerekir. Epigrafi, kültür birikimi ve ileri düzey dil bilgisi isteyen bir disiplindir.


Kültürel, tarihi coğrafi, sosyal, siyasal, edebi açıdan işlenen dersler vardır. İlk sene Eski Yunan Kültür Tarihi, Yunan Mitolojisi, Eski Yunan Siyaset Tarihi gibi dersler vardır bunlara örnek olarak. Yunanca Grammer ve Latince Grammer de ilk ve ikinci senede vardır.

Bölümün kadrosunda akademik kariyeri güçlü isimler vardır. Bu güzel insanlardan onların içtenliği ve tecrübeleriyle ders almak bu bölümün öğrencileri için bir onur olmalı. Az kişiyi mezun eden bu bölüm ülkemizin çokça değer görmesi gereken bir bölüm. Arkeoloji ve Epigrafi gibi disiplinler için, anadolu coğrafyası ve üniversitenin olduğu bu yer Akdeniz, kültürüyle ve tarihiyle çalışılacak pek çok alan barındırıyor.

Doç. Dr. Nihal Tüner Önen Phaselis antik kenti ve teritoryumu ile doktorasını yapmıştır. Merakımla Academia sitesinde gördüğüm bu kazıya ait bilgilerin yazısında bu bölümün öğrencisi oldum. Objektif bir bakış açısıyla tekrardan dönüp bakarsam, eğitimi zorlamadan ve severek, insanlara öğrenmeleri için zaman ve sabır tanıyan eğitim kadrosuna çok teşekkür ederim. Akdeniz'e ve tarihe duydukları saygı görmezden gelinemez.


http://edkb.akdeniz.edu.tr