Türkiye'nin Geleceğini Belirleyecek İklim Değişikliği Kanunu Geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğine yönelik yeni kanunları açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en kısa sürede iklim değişikliği kanununa ihtiyacı olduğunu açıkladı.

İklim değişikliği tüm dünyayı etkisi altına alan global bir sorundur. Türkiye 2021 yılında iklim değişikliğine yönelik alınan küresel kararlara katılacağını açıklamıştı. Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye, bununla birlikte 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacağının taahhüdünü vermişti. Türkiye bu taahhüde yönelik hazırlıklara başlamışken Murat Kurum yeni açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, yeni başlayan İklim Şurası’nın bu konuda katkı sağlayacağı çok önemli 2 nokta olduğunu açıkladı. Kurum, bu konuların İklim Kanunu ve Yerel Yönetimlerin Katkısı olduğunu söyleyerek “Türkiye’nin acilen kapsamlı bir İklim Kanunu’na ihtiyacı vardır.” dedi. İklim Kanunu’nun hazırlıklarının sürdüğünü açıklayan Kurum, bu Kanunun Türkiye’nin önümüzdeki 100 yılını şekillendirecek çerçeve bir belge olacağına inandıklarını ifade etti.

2050 yılına kadar birçok insanın iklim değişikliği nedeni ile göç edeceğini ifade etti ve bu sorunun çözülümü için sürdürülebilir çalışmaların gerekliliğine değindi.

Paris İklim Anlaşması'ndaki 1,5 Derece Vurgusu Hatırlatıldı

Kurum, küresel ısınmanın 1,5 derece sabit kalınmasını hatırlatırken bu sınırın çok kritik olduğundan da bahsetti. 2030 yılına kadar emisyonların %45 azaltılması, 2050 yılında ise sıfıra ulaşılması gerektiğini belirtti.

İklim Değişikliği Planları Bu Yıl Hazırlanacak

2022 yılında ülkemizin güncel Ulusal Katkı Beyanını ve Uzun Dönem Strateji ve Eylem Planımızı hazırlayacağız. Tüm istişareleri bitirip yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasına sunacağız.”

Kaynak: Webtekno