Tuvaller ve Çiçekler

Ünlü ressamlar ve çiçek temaları.

Çiçekler ressamların tablolarına iliştirmeyi sevdikleri minik detayların en güzel parçalarından biridir. Renkleri, canlılıkları, ışıltı ve güzellikleriyle herkesi büyülemeyi başaran ve herkesin en sevdiğim olarak adlandırdığı en az bir çiçeği olan yaşantımızda çiçeklerin yerleri çok büyüktür.

Sanat tarihinde ünlü ressamların birçok çiçek motifli eserlerine rastlamak mümkündür. Her sanatçı kendi tarzıyla çiçek temasını işlemiş çiçeklerin büyüsünü tuvallerine aktarmıştır.


Eduard Monet - Bir Buket Çiçek

Çiçekler Manet'in tablolarında çok sık rastladığım objelerdenir. Çiçekleri çizmek Manet için önemli bir konumdaydı hayatının son altı ayını sadece çiçekleri resmetmekle geçirmiştir. Söylenen göre Manet arkadaşlarının ona getirdikleri çiçekleri çiziyor daha sonra sevgi ve minnettarlığının bir ifadesi olarak bu tuvalleri arkadaşlarına hediye ediyormuş.


Vincent Van Gogh - Süsenler

Van Gogh'un ünlü eseri Ayçiçekleri dahil olmak üzere bilinen birçok çiçek tablosu bulunmaktadır. Süsenler tablosundan iki tane olduğu bilinir. Biri sarı arka plan üzerinde mavi çiçekelrin bulunduğu diğeri ise pembe arka plana sahip olandır. İki farklı tablosu için farklı düşüncelere sahip olduğunu belirtmiş bu fikirlerini de Theo'ya olan mektuplarında anlatmıştır.


Gustav Klimt - Çiçek Bahçesi

Büyülendiği manzarayı resmeden Klimt'in Çiçek Bahçesi için sanatçının altın çağı eseri olduğu söylenir. En iyi manzara tasvirleri arasında yer alan eser 2017 yılında rekor kırarak 59 milyon dolara satılmıştır.


John Constable - Cam Vazoda Çiçekler

İngiliz sanatçı Jhon Constable manzara tablolarıyla ün kazanmıştır. Genellikle evinin gördüğü manzaraları çizmiş, çiçek tablolarına büyük önem vermiştir. Cam Vazodaki Çiçekler tablosu mukavva üzerine çizilmiş yaplı boyadır. Bu eser şu an Victoria & Albert Müzesinde sergilenmektedir.