Ucube Mıknatısıysan Bu Yazı Sana Göre

Spoiler içerir, baştan uyarayım! Eğer karanlık yapımlardan hoşlanıyorsanız, okumaya devam edin ve kendinizi bu sıradışı hikayeye bırakın.

Çivi çiviyi söker mantalitesiyle midir nedir, kendinizi bir beladan diğerine sürüklenirken buldunuz mu hiç?  Başım b*ktan kurtulmuyor, nereye elimi atsam mahvediyorum, hayatım yolunda değil dediğiniz dönemler illaki vardır. İşte eğer bu dönemlerden birindeyseniz sizin için bir dizi önerim var, Baby Reindeer. Baştan uyarayım bu bir dizi yorumu ya da diziye adanmış bir yazı değil, ama kaçınılmaz şekilde spoiler içeriyor. Eğer spoiler istemezseniz de aynı şekilde baştan uyarımı yapıyor ve devam ediyorum. İngilizlerin iç karartıcı hatta bazen distopyaya kaçacak derecede rahatsız edici dizilerini hep çok yaratıcı ve etkileyici bulmuşumdur. Black Mirror ve Fleabag gibi yapımlar mesela. İşte bu dizi de gerçekten iç karartıcı, ürpertici bir yapım. Üstelik gerçek bir hikâyeden alınmaymış. Bu yüzden diziyi sizi daha çok bunaltacağını ve kötü etkileyeceğini hissederseniz sitcom türü diziler tüketmek mentalinize daha iyi gelebilir, ama eğer kafanızı dağıtmak ya da oh be, benden kötüleri de varmış şükür diyip kendi halinize şükretmek ve karaktere acımak isterseniz sizi yine buraya alayım. Dizinin en etkilendiğim sahnesi şüphesiz karakterin travmalarını korkusuzca herkesin önünde anlatması, kendisini bunu yaparken bulması ve komedi bekleyen seyircilerin dumura uğramasıydı.

Bu sahnede baş karakterimiz bir tabir kullanıyor o en çok dikkatimi çeken cümle oldu dizi boyunca. ‘’It made me this sticking plaster for all life's weirdos. Yani, ‘’anlayacağınız bu şey beni hayattaki bütün ucubeleri toplayan yapışkan bir banda dönüştürdü’’ Yaşadığı onca şeyi, tüm travmaları ve hak etmediği talihsiz olayları böyle bir cümleyle özetledi baş karakterimiz Donny. Yaşadığı bir olay hayatının merkezine oturmuş hatta öyle ki cinsel yönelimini bile sorgulamasına yol açmıştı ve kafasını dağıtacak başka şeylere, yeni bir belaya, çekilmişti istemeden. Veya isteyerek bir ihtiyaç dürtüsüyle (bunu sonradan anlıyoruz). Ama öyle bir hali var ki karakterin. Pasif ve yeterince aciz. Seyirci olarak saç baş yolduruyor bi yerden sonra, neredeyse artık  siz bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Sonra anlıyoruz ki baş karakterimizin bu tutumunun altında çok korkunç kaçma eğilimi barındıran, aslında kafasını dağıtan ve ona bazı yönlerden iyi gelen sebepler varmış bu yeni, hayatına dahil etmiş bulunduğu problemi çöz(e)memesinin altında. Ama bunu ne biz ne de hayatına aldığı trans flörtü Teri anlamlandıramıyoruz bir türlü ve üstüne karakterimizin sönüklüğünü içten içe yargılarken buluyoruz kendimizi. Bu da bize kimin içinde ne fırtınalar koptuğunu, alınan/alınamayan aksiyonların nelere bağlı olduğunu tokat gibi çarpıyor suratımıza ve onu bir komedi gösterisinde otururken yapılamayan şakalar sonrası yerine dinlediğimiz bir yüzleşmeyle şaşırarak ve acıyarak izliyoruz. Donny'nin pasif ve aciz görünen dış görünüşünün ardında yatan korkunç kaçma eğilimleri ve travmalar, bize insan davranışlarının ne kadar kompleks ve çok boyutlu olabileceğini düşündürüyor üstüne.

Hayatta karşılaşılan zorluklar ve talihsizlikler, bazen içimizde fırtınalar kopmasına sebep olabilirken hayatımız dışarıdan bakıldığında bira dolduran bir komedyenin garip hayatı gibi durabilir. Bu yüzden, kimin hangi mücadelelerle boğuştuğunu bilemeden yargılamamak ve empati kurmamak, çoğu zaman mantıksız ve sığ geliyor bana. Baby Reindeer'in anlattığı bu hikâye de böyle insanların toplumda var olduğunu çarpıcı bir şekilde önümüze seriyor. Bu yüzden, kısacası, Baby Reindeer, karanlık ve rahatsız edici temalarıyla, hayatın beklenmedik ve trajik yanlarını karşımıza çıkarıyor. Eğer bu tür yapımlardan hoşlanıyorsanız, mutlaka izleyin.  Ancak daha hafif bir şey arıyorsanız, başka bir zaman için saklamak daha iyi bir seçenek olabilir. Ve eğer yardıma ihtiyacınız varsa bu yardıma ihtiyacınız var demektir, bunu yeni karışıklıklarla çözmek yerine bir uzmandan yardım almanız daha sağlıklı çözümler üretmenizin önünü açacaktır. Kendinize ve mentalinize çok iyi bakın ve sizden beklenen komedi şovunu bir yüzleşme terapisine çevirmekten utanmayın, eğer ihtiyacınız buysa, Çok öpüldünüz. Beni okumaya devam edinnn :)