UDA Ulusal Finalleri Neden Tüm Dünyada Olay Oldu?

Dünyaca konuşulan dans yarışmasının kazananları!

Geçtiğimiz günlerde özellikle sosyal medyada sık sık karşılaştığımız bir konuydu UDA Üniversiteler Ulusal Finalleri. Birkaç dans ile öne çıkan yarışma çokça konuşuldu. Özellikle dans camiasında polemiklere yol açan UDA Üniversiteler Ulusal Finallerine yakından bakalım.

UDA Nedir?

1980 yılında Amerika’da ortaya çıkmış bir oluşum olan UDA aslında Evrensel Dans Oluşumu olarak Türkçeye çevirilebilir.

Jeff Webb ve Kriss Shephard’ın vesile olduğu bu oluşum Amerika’daki üniversite ve lise dans takımlarının eğitimini, kamplarını düzenliyor ve yarışmalarla dansçılara motivasyon sağlıyor. 

UDA Üniversiteler Ulusal Finalleri ise bu yarışmalardan en popüler olanının finalleri. Her yıl Walt Disney World Resort’da gerçekleşen finaller bu yıl tüm dünyanın ilgisini çekti. 

Yarışmanın en önemli kategorisi olan Division IA sonuçları ise çokça tartışmaya sebep oldu. Şimdi bu kategorinin kazananlarına ve neden sorun çıktığına bakalım.

Hip-Hop Kazananı: Louisiana Tiger Kızları

Hip-Hop kategorisinin kazananı konusunda herkes hemfikirdi. Louisiana Üniversitesi’nin takımı Michael Jackson temalı bir koreografi sunarak birinciliği elde etti.

Kostümleri, hareketlerindeki senkronizasyon ve Michael Jackson’un imza hareketlerini başarıyla gerçekleştirmeleriyle gündem oldular. Seyirciyi çok eğlendirdiler ve Michael Jackson’un gerçek dans ekibi gibi profesyonellerdi. Özetle bu ödülü sonuna kadar hak ettiklerine dair kimsenin şüphesi yoktu.

LSU Tiger Girls Hip Hop 2024 dansını tıklayarak izleyebilirsiniz.

Jazz Kazananı: Ohio Eyalet Üniversitesi

Ohio Eyalet Üniversitesi’nin performansı dans hakkında biraz bilgisi olan çoğu kişinin gözünü doldurdu. Nedeni ise koreografi ve hikâyesiydi. Giydikleri ceketi ve taktıkları kıravatı hiç beklenmedik bir hareketle kullanarak izleyenleri şaşırttılar. Hikâyedeki duygusallık ve müziğin etkisiyle izleyen herkes tekrar izlemek istedi. Ancak bu kategoride kazanması gereken takımın Minnesota Üniversitesi’nin Minnesota Spirit Squad takımı olması gerektiğini düşünen büyük bir çoğunluk da vardı. Ancak dansın hikâyesi Ohio Eyalet Üniversitesi’ni öne geçirdi.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nin dansını tıklayarak izleyebilirsiniz.

Pom Kazananı: Minnesota Spirit Squad

Pom kategorisi adı çok bilinmeyen ama izlediğimizde başa sarıp birkaç defa daha izlediğimiz bir dans türü. Jazz ve hip-hop’ın kombinasyonu, dönüşler ve zıplamaların hâkim olduğu bir kategori. Yani Minnesota Üniversitesi Spirit Squad takımının fazlasıyla yaptığı her şey.  Yarışmada en fazla dönüşü yaparak rekora giden takım, o kadar senkronizeydi ki izleyenler gerçek bir şov izlediklerine inanmakta güçlük çektiler. Jazz kategorisinde de birinciliği taşıyabilecek bir dans performansı göstermelerine rağmen pom kategorisinde dönüşleriyle öne çıkarak ödüllendirildiler.

Minnesota Spirit Squad’ın dansını tıklayarak izleyebilirsiniz.

Dansla ilgilenen birçok kişinin tarihi anlara şahit olduklarını söyledikleri bu performanslar izleyenleri büyülemekten de öteye geçti. Bu nedenledir ki birçok kişi arasında tartışmalara yol açtı ve günlerce konuşuldu.