Türkiye Rus Gemisine El Koydu

Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna kenti Berdyansk'tan hareket eden tahıl yüklü bir gemi Türkiye'de görüldü.


Rusya'nın Ukrayna kenti Berdyansk işgaliyle birlikte buradan hareket ettirdiği tahıl yüklü bir gemi Türkiye'de Karasu Limanı açıklarına ulaştı. Bu durum sonrası Ukrayna, Türkiye'den gemiye el koyma talebinde bulundu.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Cuma günü yapılan talebin ardından Pazar günü gemiye el konulduğunu ve geminin geleceğine Pazartesi günü karar verileceğini söyledi.

Türk yetkililer, pazartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, Ukrayna'nın Rus bandıralı kargo gemilerinin Karadeniz kıyılarında demirlediği ve çalıntı tahıl taşıdığı yönündeki iddialarının araştırıldığını söyledi.

BBC, Zhibek Zholy adlı geminin Berdyansk'tan Karasu'ya seyrini takip etti.

Rusya, Çaldığı Buğdayı Nereye Götürüyor?

Geminin Berdyansk limanından önceki hareketleri kayıtlardan ortaya çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre gemi 22 Haziran tarihinde Türkiye'den demir aldı ve Rusya'da bulunan Novorossisk kentine yük taşıdı. Daha sonrasında ise Ukrayna'ya yaklaşırken takip cihazını kapattı. Takip cihazı 29 Haziran'da tekrar açıldı. Bu cihazın paylaştığı veriler, geminin bu işlem sırasında suda alçaldığını ve geminin yük aldığını gösteriyor.

Veri analiz şirketi Lloyd's List Intelligence'ın piyasalar editörü Michelle Bockmann vericinin kapatılması durumunun "şüpheli bir hareket" olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Bockman, Azak Denizi'nde birçok kargo gemisinin bazı bölgelerde izleme ekipmanını kapattığını, ancak varış limanına vardıklarında vericiyi tekrar açtığını söylüyor.

Kiev, Rusya'yı Ukrayna'dan tahıl çalmakla ve Ukrayna limanlarını abluka altına almakla suçluyor. Rusya tarafında ise bu iddialar yalanlanıyor.

Geminin sahibi olan Kazakistan merkezli KTZ Express şirketi, Reuters'e verdiği demeçte, geminin bir Rus şirketi tarafından kiralandığını ve taraflarla istişare halinde olduklarını, uluslararası yaptırımlara uyulacağını söyledi.

Kremlin, geminin kontrolleri altındaki bölgelerden normal bir ihracat olduğunu iddia ediyor. Bu arada Kiev, adli tıp incelemelerinin bu tahılların çalındığını kanıtlayabileceğini iddia ediyor.

Zhibek Zholy gemisinin ilerleyeceği konum şu an için net değil.



Kaynak: BBC