Üniversiteye Yeni Başlayanlar için CV Hazırlama Rehberi: Part 1

"Gönüllü stajlar yapmak, iş hayatına atılabilmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum" diyorsanız

Üniversitenin aslında bize iş garantisi veren kurumlar olmasının aksine, bizleri meslek hayatına hazırlayan ve çoğu şeyi kendi kendimize keşfedeceğimiz bir yer olduğunu öğrenince korkmayan var mı? Staj başvurusu yapmam gereken ilk zamanlarda CV konusunu kafamda o kadar büyütmüştüm ki haftalarca CV hazırlamayı ertelemiştim. Bu yazımda benim gibi temelden başlayıp yana yakıla CV hazırlama rehberi arayanlar için gerekli bilgileri vereceğim. Umarım faydalı olur.

Öncelikle, üniversitedeyken -özellikle ilk iki sene- “Benim ne deneyimim var ki, kendim hakkında ne yazabilirim ki vb.” düşüncelere kapılmanız oldukça normal. Ancak, ilk CV hazırladığınızda, eğer son sınıf değilseniz ve zorunlu staj aramıyorsanız, çoğu kurumun sizden mükemmel tecrübeler istemediğini bilmenizi isterim. Başvuru yapmak istediğiniz staja yönelik hevesinizi anlatan Motivasyon Mektubu yazarak kurumların ilgisini çekmeden önce CV’nize de ekleyecek ufak şeyler yapmaya başlayabilirsiniz;

1) Okul Kulüpleri:

Okul kulüpleri, havalı çocukların her zaman dalga geçtiği yerler olduğu için üniversiteye başlangıçta çoğu kişinin ön yargısını kazanıyorlar. Ancak, kurumların en çok önemsediği özelliklerden biri “takım çalışmasına yatkınlık”. Bu nedenle ilginizi çeken, sizi geliştirebileceğine inandığınız kulüpleri bulup katılabilirsiniz.

2) Faydalı Sosyal Medya Kullanımı:

Bu madde aslında kötü bir özellikmiş gibi görünen ancak günümüz çağında oldukça işinize yarayabilecek bir durum. Tabii ki günde 15 saat TikTok izlemeyi CV’nize ekleyin demiyorum. Sosyal medyada kendinizi ifade ettiğiniz bir blog, YouTube hesabı, TikTok hesabı veya haber sayfaları vb. sosyal medya girişimleriyle kendinizin ne kadar iyi bir içerik üreticisi olabileceğinizi, hem çağın yeniliklerini takip eden hem de bunu kendi faydasına kullanabilen biri olduğunuzu gösterebilirsiniz.

3) Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllülük:

STK’lar kendinizi profesyonel iş hayatına hazırlayabileceğiniz simülasyonlar gibidiler. Özellikle sosyal bilimler, sosyal hizmet, hukuk vb. bölümlerde okuyor veya gelecekte bu alanlara yönelmek istiyorsanız direkt olarak ülkenin ve yardıma ihtiyacı olan insanların sorunlarını birebir görebilirsiniz. Haftada veya iki üç haftada bir gönüllü işlere katkıda bulunarak bile geniş bir network ağı kurabilirsiniz. Hem yardım etmenin iyileştirici gücüne erişip farklı bakış açıları kazanabilir hem de CV’nizi renklendirebilirsiniz.

4) Düzenli Hobi Edinmek:

İşe alımlarda başvuran kişilerin insanlarla olan iletişimi oldukça önemlidir. Kişinin kendini memnun edecek, kendine zaman ayırabileceği, keyifli bir hobiye sahip olması artı puan kazandırabilir. Hatta ilginç hobilere sahip olmak işvereni etkileyebilir bile. Ama en önemli neden; işinize daha iyi odaklanabilmek ve stresinizi yönetebilmek için kendinize zaman ayırabilmenizdir.

5) Eğitimlere Katılmak:

Bunu sertifika peşinde koşmak gibi algılamayın. Mesela işaret dili, İngilizce, Fransızca vb. farklı dillerin eğitimlerini alarak yalnızca bir kesimle değil daha fazla insanla iletişime geçtiğinizi kanıtlayabilirsiniz. Veya mesleki anlamda işinize yarayacak çeşitli eğitimlere katılabilirsiniz.