Uyarlama Dizi Modası

"Anne with an E "dizi uyarlaması üzerinden, uyarlama Türk dizileri.

Anne with an E, "Anne of Green Gables" kitabından uyarlanan bir Netflix dram dizisidir. 3 sezonluk olan bu dizi Anne adında küçük yetim bir kızın bir yanlış anlaşılma ile geldiği bir ailede ve kasabada yaşadıkları, serüvenleri, deneyimleri anlatılıyor. Şimdilerde başka bir sürü dizelerde olduğu gibi Anne with an E dizisinin de Türkiye uyarlaması çekiliyor. Başka dizilerden, kültürlerden olan çok beğenilen dizilerin, kendi kültürümüze, televizyonuzumuza uyarlamasından; bu dizi üzerinden bahsedeceğim.

Dizi Kanada'nın küçük bir kasabasında kadın erkek eşitliğine, eğitime yeni yeni önem verilmeye başlanıldığı yıllarda geçiyor. Bu özellikleri bakımından Türk dizilerine uyarlanması düşünülebilir. Dizinin konusu göz önüne alındığında toplumumuz için de iyi ve faydalı bir dizi hatta iyi bir örnek olabilir.

Fakat, dizinin uyarlama sürecinin en başında, oyuncu seçiminde çok bariz bir şekilde görülen farklılıklar var. Bu farklılıklar sadece bu diziye özel değil, diğer birçok uyarlama dizilerde de görülebilir ve Türk kültürünün kalıplaşmış televizyon özellikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Örneğin, orjinal dizide; Anne karakterini canladıran oyuncu turuncu saçlı, yeşil gözlü, uzun yüzlü, uzun bir kızken Türk uyarlamasında esmer, siyah saçlı, koyu kahve gözlü, yuvarlak yüzlü, kısa boylu bir kızıdır. Bu durumun nedeni bir çok şey olabilir. Fakat, daha oyuncu seçiminde bile bu kadar bariz farklılıklar görülen bu uyarlama dizide, daha önce bahsetttiğim konuların örnek alınmasından, orjinal konu ve ana fikir üzerine senaryonun yazılması pek de imkanlı bir durum olarak gözükmüyor bence.

Sadece bu dizide değil diğer uyarlama güzel dizilerde de konularından, Türk kültürümüze uygun olması için, sadece çok temel özelliklerin alıp kalan bütün konunun klişe diye adlandırlan Türk televizyon kavramları ve özellikleriyle değiştirilmesi bir izleyici olarak beni gerçekten çok bayıyor. Zaten uyarlama dizilerin dışındaki hemen hemen bütün dizilerde hep aynı olaylar, aynı ilişkiler ele alınıyor. Sakar, gururlu, orta halli, asistan başrol kızımız; durumu çok iyi olan, yalnız, kibirli, holding sahibi ama hiç sevilmemiş, kendini beğenmiş asıl erkeğimiz ve aralarında zamanla gelişen acı tatlı bir aşk.

Genel olarak neredeyse bütün diziler bu tanımlama üzerinden gidiyor, çoğunlukla kadınlar zayıf karakterli erkekler ise her anlamda, para, şöhret ya da fiziksel yönlerden güçlü karakterler oluyor. Kadınlar ise genellikle bir erkekten psikolojik ya da fiziksel şiddet görüp başka bir erkek, ki bu çoğu zaman başrol erkeğimiz oluyor, tarafından kurtarılıyor. Bu durum, kadın erkek eşitliği ve kadınların değerinin artırılmasını ele alan Anne with and E dizisinin zıttı bir senaryoya yol açıyor.

Anne with an E dizisinin uyarlamasını, eğer gerçekten tam anlamıyla bir uyarlama şeklinde yapılması halinde toplumumuz için çok faydalı bir örnek olacağını düşünüyorum. Bu şu demek oluyor; eğer dizinin aslında gösterilen kadın erkek eşitliği, genç kızların, kadınlar olarak, kendi haklarını savunması, zamanla kendi hakalarını ve eşitliklerine sahip olması, güçlerinin farkına varılması ve başrolün, bir genç kadın olarak, sorunlara çözüm bulması, kendisinin ve kasabanın kahramını olması, uyarlama Türk dizisinde de gösterilecekse hiç kaçırmadan, en önden izlerim ve de çoğu kişiye öneririm.

Fakat daha önceden gördüğümüz uyarlama dizi örnekelirinde de olduğu gibi bunun tam tersi uyarlamalar, asıl dizide olan konulardan daha çok Türk dizilerinde görülen klişe özellikler de bu dizi de görülecek ve yansıtılacaksa, bu hem dizinin kendi yapımına, hem orjinal dizinin uyarlandığı kitaba, hem de okuyucu ve izleycilerine haksızlık ve saygısızlık olacağını düşünüyorum.