Uzayda Mahsur Kalan Amerikalı Astronotlar

Uzayda mahsur kalan Amerikalı astronotlar hakkında minik bir yazı.

Farz edin ki bir haftalığına "Boeing" mekiği ile test uçuşu için uzay istasyonuna gidiyorsunuz. Ancak uzay istasyonuna vardıktan sonra mekiğiniz arızalanıyor ve yaklaşık üç ay boyunca uzayda mahsur kalıyorsunuz. Ne zaman döneceğiniz belli değil. Kulağa bilim kurgu filmi gibi geliyor değil mi ?

Ama bu bahsettiğim olay ne yazık ki film değil, gerçek.

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Boeing mekiği ile uzay istasyonuna gönderilen Butch Wilmore ve Suni Williams isimli astronotlar haziran ayının başından beri aslında sadece bir haftalığına kalacakları istasyonda yaklaşık üç aydır mahsur kalmış durumdalar.

Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan "Starliner" mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı. Helyum sızıntısı tespit edilen Starliner mekiğinde yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamadı ve Dünya'ya dönüşü dört kez ertelendi.

Şu an arızalı olan kapsülle herhangi bir dönüş yapmanın astronotların güvenliği açısından oldukça tehlikeli olduğuna karar verildiği için uzayda mahsur kalan iki astronotunda "SpaceX" kapsülü ile uzaydan 2025 yılının Şubat ayında dönmeleri planlanıyor.

Böylece, iki astronotun bir hafta sürmesi gereken test uçuşu sekiz aydan fazla sürmüş olacak.

NASA'nın yardımcı yöneticisi Jim Free "Bu kolay bir karar olmadı. Ama kesinlikle doğru bir karar." ifadelerini kullanarak durum hakkında açıklama yaptı.

Arızalı mekiğin ait olduğu Boeing ise söz konusu ertelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Boeing her şeyden önce mürettebatın ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ediyor. Görevi NASA'nın belirlediği şekilde yürütüyoruz ve uzay aracını güvenli ve başarılı bir şekilde mürettebatsız dönüş için hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Starliner mekiğinin eylül başında otomatik pilotla geri dönüp New Mexico çölüne iniş yapması planlanıyor.

Son olarak NASA'nın yöneticisi Bill Nelson'ın yaptığı açıklamada, "Doğası gereği bir test uçusu ne güvenli ne rutindir. Dolayısıyla bu karar, güvenliğe yönelik bir taahhüttür." açıklamasını yaparak şu an ki duruma ilişkin son noktayı koydu.