Varlığı Anlamlandıran Alıntılar

Varoluşa anlamlar çizmek

Bu içerikte varolmak hakkında konuşmak istiyorum. Bunun sebeplerinden biri, yaşamın ya da kendi yaşamının anlamsız olduğunu düşünenlere farklı bir yönü işaret etme isteğimdir. Umarım bu yazı ve içerdiği alıntılar birilerinin yaşamına bir şekilde dokunabilir.

Dünyada olmak çoğu zaman doğal bir şey gibi görünmüyordu bana. Bunun sebebi, eskiden nihai bir anlamın olduğunu ve benim ona ulaşamadığım düşüncesiydi. Yıllar içinde aldığım felsefi eğitim, okuduğum kitaplar, gördüğüm resimler, dinlediğim şarkılar, arkadaşlarım, kedilerim ve elbette bunların sonucunda şekillenen zihnimin bana açtığı yollar benliğimde pek çok değişim yarattı. Eskiden anlamın ulaşılması gereken bir şey olduğunu düşünen ben, şimdilerde yeni anlamları kendi yaratma peşinde koşuyor. Çünkü fark ettim ki varolmak kendi içinde, kendisi sebebiyle anlamı içinde taşıyan bir durum değil. Aksine, anlamlar keşfedilmeyi değil; icat edilmeyi bekliyorlar.

Varlığa bir anlam biçmekten bahsetmiyorum. Benim bahsettiğim şey ne için yaşamak istediğini bulmak da değil. Yaşam bir şey uğruna yaşamak zorunda olduğumuz bir şey değil. Sürekli oluyor olduğumuzu görmekten ve bu oluşların ihtimallerindeki anlamlara daha yakından bakmaktan bahsediyorum. Varlığın çeşitli olasılıkları arasında mekik dokumak, yenilerini icat etmek, sanata ilham olabilecek bir hayat yaşamak...

Aslında bu bahsettiklerimin hepsini bulabildiğim yegane yer sanat oldu. Sanatla anlamlar yarattım, anlamlara sığındım ve yaşamıma görünümler ödünç aldım. Bunların hepsini şiirin yüceliği sayesinde yaptım. Şiir öyle sardı ki yaşamımı, artık tüm ihtimaller bir başka şiirimin konusu haline gelir oldu. Sanat yaşamımı kuşatırken, ben de ilhamımı zihnime düşünce tohumları eken kitaplardan almaya devam ettim. Yani, ben şiirde yaşamın ya da varoluşumun anlamını bulmadım. Ancak şiirle, oluşum için anlamlar ördüm. Sanat pek çok yönüyle anlamlarımın, yani yaşamımın özütü oldu. Yazının devamında beni fazlasıyla etkileyen ve bu düşüncelere sevk eden alıntıları sizlerle paylaşıyor olacağım. Bu alıntılar çeşitli zamanlarda bana yön göstererek, zihnimde kerelerce kez tekrarlanarak ve beni kendime yaklaştırarak şu an olmakta olduğum kişiye dönüşmemi sağladılar.

İşte bahsi geçen kitaplardan alıntılar: