Victoria Döneminde Kadınlar

Victoria döneminde yaşayan kadınların sınıfsal farklılıkları.

Victoria dönemi (1837-1901), İngiltere'de Kraliçe Victoria'nın hüküm sürdüğü döneme denir. Bu zaman diliminde toplumsal sınıflarda belirgin bir şekilde farklılık gösteriyor ve kadınların günlük yaşamda sınıfsal yapılarına göre büyük bir şekilde ortaya çıkıyor ortaya çıkıyor.

Üst sınıf kadınlar, genellikle asil ailelerden gelen ya da büyük servet sahibi olan kadınlardı. Yaşamları lüks içerisinde geçerdi ve günlük rutinleri fiziksel olarak daha rahat yapabilecekleri düzeydeydi. Kadınlar genellikle evin yönetimi ile ilgilenmekle görevliydi ama bu sorumluluğu büyük oranda hizmetkarlar üstlenirdi. Bunların tek görevi hizmetkarların işlemlerinin doğru seçilmesiydi.

Yapacakları çok fazla bir iş olmadığı içinde kadınların günlerini sanat ve müzikle ilgilenerek, mektuplar göndererek, edebi toplantılara katılarak ve sosyal etkinliklerde yer alarak geçirirlerdi.

Günün büyük bir kısmı, zengin aristokratların düzenlediği çay partileri, balolar ve davetler gibi sosyalleşme etkinlikleriyle doluydu. Ayrıca, hayır işleri yapmak da üst sınıf kadınları için oldukça önemliydi. Bu kadınlar, dönemsel iş fırsatları veya siyaset giremeseler de, sosyal çevrelerde ve yardım ödemelerinde etkin rol oynuyorlardı.

Victoria dönemi boyunca yükselen bir grup olan orta sınıf, ticaret ve sanayiden zenginleşen aileleri temsil ediyordu. Orta sınıf kadınları genellikle evin idaresiyle ilgilenirdi ancak ev işlerini bir hizmetçi yoluyla yapabiliyorlardı. Yine de üst sınıf kadınlar kadar rahat değillerdi. Evin düzeninden, çocukların eğitiminden ve aile içi değerlerinin korunmasından sorumlu tutuldu.

Orta sınıftaki kadınlar da sosyal hayatta kalma raporlarını kabul ediyor, kiliseye gider, yardım işlerine katılıyor ve bazen de çocuklarda evde eğitim veriyorlardı. Ancak üst sınıf kadınlardan farklı olarak evin düzeni ve idaresi onların daha fazla zamanını alırdı.

İşçi kadınları, en zor şartlarda yaşadıkları kısımdı. Büyük şehirlerde veya endüstriyel olarak yaşıyorlardı ve hayatları son derece zorluydu. Diğer gruptaki kadınlara göre fiziksel ve zihinsel olarak yoğun ve düzenli aralıklarla devam ediyor. Bu kadınlar hem evde hem de işte çalışmak zorundaydı. Bitkilerin tekstil fabrikalarında, maden bölgelerinde ya da ev işlerinde uzun saatler boyunca çalışıyor. Çalışma koşulları oldukça zorluydu ve kazançları da çok düşüktü.

İşçi kadınların sınıflarının ev işleri de onların sorumlulukları arasındaydı. Büyük ailelere sahip oldukları için çocuk bakımı, yemek yapma ve temizlik gibi işler günlerinin büyük bir bölümü kaplıyordu. Kadınlar bu ağır yük altında yaşıyor olsalar da, işçi sınıfı birliklerinde dayanışma içinde oldukça güçlüydü ve komşular arasında yardımseverlik yaygındı.

Victoria dönemi kadınlarının hayatı, bulundukları sosyal sınıfa göre oldukça değişiklik gösteriyordu. Üst sınıf kadınları lüks bir hayat sürerken, işçi sınıfı kadınları zorlu çalışma koşullarıyla boğuşuyordu. Ancak her sınıftan kadın için, toplumsal rollerin değişmeye başladığı bir dönemdi ve bu değişiklikler, 20. yüzyılın başlarındaki kadın hareketlerine zemin hazırladı.