Video Oyunlarında Kadın Kahramanlar

Oyun sektörüne kadın kahramanların yansıması hakkında kısa bir inceleme

Video oyunlarında kadın kahramanların karşımıza çıkış şekli tarihlere göre farklılık göstermektedir. Eski oyun sektörünün kadınları temsil ediş biçimi, klasik zamanlarda yazılan kitapların kadınları temsil ediş biçimine benzediğini varsayabiliriz.

Kurtarılmaya muhtaç, objeleştirilmiş kadın kahramanlar bizlere klasik dönemdeki erkek kalemiyle yazılmış kitap karakterlerini anımsatıyor. Kaderine boyun eğmiş ve bir kurtarıcı bekleyen kadın kahramanlar oyun sektöründe 1900'lerin sonundan 2000'lerin başına kadar işlenmiştir.

Herkesin çok yakından bildiği Mario serisi bunlardan bir tanesidir. Prenses Peach'in kaçırılması ve Mario'nun onu kurtarmaya çalışması, Prenses Peach'in sadece kaçırılan bir birey olarak oyunculara sunulması kadın kimliğini muhtaç bir figür haline getirmiştir. O dönemlerde toplumun cinsiyet rollerine göre içerik üretilmeye çalışılsa da bu gibi yansıtılışlar kabul edilmeyip daha ses getirici, kadınları güçlü bir pozisyonda gördüğümüz oyun karakterleri yaratılsaydı, hem döneme meydan okur hem de erkenden ses getirip farkındalık kazandırırdı.

Kadın kahramanlar günümüzde her ne kadar bağımsız olarak oyunlara yansısa bile içten içe bu sektörde hâlâ erkek kahramanların yardımcısı ya da aşk ilişkilerindeki bir seçenek konumunda görebiliriz. Olay örgüsünün işleyişi adı altında yapılsa bile bu gibi konumlandırmalar eskiye bakıldığında pek bir yol katetmediğimizi göstermektedir.

Erkek oyuncu kitlesine göre tasarlanan kadın karakterler bizlere sektördeki değişimi sorgulatmaktadır. Teşhir edici kıyafetler, zırhlar, güzellik algısına göre tasarlanmış vücutlar bu sektörün çoğunlukla erkeklere odaklandığını biz kadınlara düşündürtür.

Kadınların da söz sahibi olduğu bu oyun sektöründe, erkek hedef kitleyi teşvik etme adına yapılan bu hareketlerin azalması ve piyasaya sürülen kadın kahramanların, sıradan bir erkek karakter gibi olması kadın oyuncuların talepleri arasında yer almaktadır. Değişen toplumların, rollerin ve farkındalıkların oyun sektörüne yansıması dileği ile.