Viktorya Dönemi Mimarisi
Viktorya dönemi mimarisi.
İngiltere’nin en uzun süre hüküm süren ikinci hükümdarı olan Kraliçe Victoria, sadece 19. yüzyıla damgasını vurmakla kalmamış, günümüze kadar etkisi devam eden özel bir akımın yaratıcısı olmuştur. Victoria’nın hükümdarlık döneminde sanat, mimari ve tasarım; belirgin ve özgün özelliklere sahip olarak tarihte yerini almıştır. Bu yüzden moda olan her şey ”Victoria Tarzı” başlığı altında toplanmıştır.
Victoria Dönemi, İngiltere’nin refah dönemi olduğundan; güzel, gösterişli, ihtişamlı detaylar akla gelmektedir. Tercih edilen kıyafetler, aksesuarlar ve ev dizaynları şanlı İngiltere’nin refahını gösterecek şekilde tercih edilmiş ve hazırlanmıştır. Victoria Dönemi mimarisi, Kraliçe Victoria zamanında binalarda kullanılan ve bir dizi mimari tarzın yeniden canlandırıldığı mimari akımdır. Tarzlar genellikle Orta Doğu ve Asya etkilerinin başladığı dönemlerdeki mimari tarzlar arasından, seçkin unsurların yeniden hayata geçirildiği bir sentezi içermekteydi.
Bu dönemde ekonomik refahın temsilcisi olarak; Barok dönemin eşyaları ve gotik mimariye sahip eşyalar görülmektedir. Binalarda genellikle; yüksek tavanlar, farklı kapı girişleri, labirent tarzı kat planları görülmektedir. Odalar farklı işlevlere sahip olacak şekilde alışılmış dışında fazla bir sayıya sahiptir. Kadınlar ve erkekler için ayrılmış alanlar, etkinlik odaları gibi birçok oda bulunmaktadır.
Viktorya dönemi tüm Avrupa’da her ne kadar bir etki alanına sahip olsa da en çok Britanya’da kendine yer bulabilmiştir.
Farklı ülkelerdeki Viktorya tarzı eserlere; Macaristan Parlemento Binası, St. Patrick Katedrali, Carlton Bahçesi gibi mimari yapılar örnek olarak verilebilmektedir.