Vincent Van Gogh'un Meşhur Eseri "Yıldızlı Gece"nin Hikayesi

Vincen Van Gogh'un ünlü ve çok sevilen eseri olan "Yıldızlı Gece"nin hikayesine, o gece gökyüzünün gerçekte nasıl göründüğüne gelin bakalım.

Yıldızlı Gece Van Gogh'un en büyük sanatsal başarısı kabul edilen eseridir. Sanat dünyasında en ünlü tablolar ve çoğaltılmış görüntüler arasında yer almaktadır.


Fiziksel ve duygusal olarak bitkin bir halde olan Van Gogh arkadaşı Gauguin ile tartıştı ve bildirilene göre onu ustura ile kovaladı. Kendi sol kulağının yarısını kesti.

Nisan 1889'da çalışma kapasitesini kaybetmekten korkarak tıbbi tedavi görmek için Saint-Rémy-de-Provence'ta akıl hastanesine geçici olarak kapatılmayı istedi. Ünlü Yıldızlı Gece tablosunu bu akıl hastanesinde kaldığı dönemde yaptı. Yıldızlı Gece'nin akıl hastanesindeki yatak odasının pernceresinden manzarayı yansıttığı düşünülüyor.

Yıldızlı Gece Van Gogh'un zihinden resim yapma arzusunun gerçekleşmesiydi ve bu durum eserin o sırada ürettiği diğer eserlere kıyasla daha büyük duygusal etkisini açıklayabilir.


Kardeşi Theo'ya yazdığı mektupta Yıldızlı Gece'ye göndermelerde bulunmuştur.

"Bu sabah penceremden gün doğumundan çok önce, çok büyük görünen sabah yıldızından başka hiçbir şey olmadan kırsalı gördüm."

"Bütün bu yığında buğday tarlası, dağ, meyve bahçesi, mavi tepeli zeytinler ve portre Taş Ocağı'nın girişi dışında hiçbir şey iyi olduğunu düşünmüyorum. Gerisi bana hiçbir şey söylemiyor, çünkü eksik."

Van Gogh, bu tabloyu yaptıktan 1 sene sonra kendini vurarak intihar etmiştir.

Sanatçı "Yıldızlı Gece"yi kardeşine yazdığı mektupta bir başarısızlık olarak nitelese de eşsiz tarzıyla Yıldızlı Gece oldukça sevilen bir tablodur.


Van Gogh'un tabloyu yaptığı tarih için penceresinden görünen gökyüzünün bu şekilde olduğu tespit edilmiştir.



Küçük bir dipnot

Doctor who'nun bölümlerinden biri olan vincent and the doctor adlı bölümünde kendisi çok güzel bir şekilde anılmıştır.