Wilhelm Reich'ın İlginç Fikirlerine Kısa Bir Bakış

Fikirleriyle tartışma yaratan psikanalizci W. Reich, kozmik bir enerji olarak tarif ettiği "orgon"u toplayabildiğini iddia etmiştir.

Wilhelm Reich, 1897 yılında Galiçya’da doğmuş ve 1939’da ABD’ye göç etmiş bir psikanalizcidir. Psikiyatri alanında pek çok araştırması mevcuttur fakat bu yazıda belki de yaşamının sonunu getirmiş olan “keşif” ve “icatlarına” değineceğim.

Reich, adını “orgon” koyduğu kozmik bir enerjinin varlığını ileri sürmüştür. Hatta pek çok hastalığın sebebini bu enerjinin azlığına veya vücut dışına atılamamasına bağlamıştır. Bu enerjinin nezle, kanser ve iktidarsızlık gibi birtakım hastalıklar üzerindeki iyileştirici gücünü test etmek için 1940 yılında atmosferdeki “orgonu” toplamak amacıyla, toplamı 250 adeti bulan kabinler inşa etmeye başlamıştır. İç cephesi çeşitli malzemelerle yalıtılmış olan bu kutular Reich’ın hastalarının içine girip “orgon” enerjisini emmeyi beklediği alanlar olarak kliniğinde hizmete sunulmuş, bir kısmı ise satışa çıkmıştır.

Orgon enerjisi akümülatörüne bir örnek (görsel commons.wikimedia.org sitesinden alınmıştır)

Reich’ın keşfettiğini düşündüğü bir diğer enerji ise “ölümcül orgon”dur ve kuraklık getiren bu enerjinin etkinliğini azaltmak ve bulut oluşturmak üzere “bulut dağıtan” adında başka bir cihaz üretmiştir. Ayrıca Reich, 1942’de Maine kırsalından büyük bir arazi alıp ismini “Orgonon” koymuş, burada kurduğu laboratuvar ve kütüphanede çalışmalarını sürdürmüştür.

Reich tarafından tasarlanmış ve bulut yapıcı olduğu ileri sürülmüş cihaz (görsel cloud2013 tarafından Flickr'e yüklenmiştir)

1947’de Mildred Edie Brady adlı bir The New Republic yazarı, Reich’ı eleştiren bir yazı yayınlamış ve onun bir tarikat oluşumu içerisinde olduğunu ifade etmiştir. Aynı senenin temmuz ayında, Federal Ticaret Komisyonu tarafından incelemeye alınan “orgon akümülatörleri”, dolandırıcılık ürünü olarak sınıflandırılmış; 1954’te ise bu cihazların reklamı ve eyaletler arası satışı yasaklanmıştır. Ne var ki, yasak 1956’da Reich’ın bir öğrencisi tarafından çiğnenmiş ve hem kendisinin hem öğrencinin hapse girmesi ile sonuçlanmıştır. İki yıl hapis cezası alan Reich’ın “orgon akümülatörleri” imha edilmiş, sayısız basılı yayını ise yakılmıştır. Reich ne yazık ki 1957’de hapishanesindeki yatağında kalbindeki bir problemden ötürü hayatını kaybetmiştir. Bugün Orgonon’daki laboratuvarı ise müzeye dönüştürülmüştür.

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich