Yabancı Dil Öğrenmenin Tüyoları 

"Dilimizin sınırları dünyamızında sınırlarıdır."

Bir dil bilimci olarak uzmanı olduğum bu alanda bir yazı yazmanın siz değerli Typelish okurları için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Yabancı dil öğrenme bir çoğumuz için korkulu bir rüya gibi olsa da aslında korkmanıza hiç gerek yok. İşin sırrı biraz da düzenli çalışmak ve hedef dile maruz kalmaktır. Dil öğrenmek harika bir süreç ve hızla kademeleri ilerledikçe insanı tatmin eden bir yanı da bulunuyor. Farklı bir dilde insanlarla iletişime geçebilmek ve birden fazla dil konuşabilmek benim için adeta paha biçilemez bir şey. Edindiğim tecrübelere göre bir insan birden fazla dilde düşünebiliyorsa o insanın kültürel seviyesi de bir o kadar artacaktır. Zaten birden fazla dilde araştırma yapabiliyor ve bu dilleri anlayabiliyorsak istediğimiz her bilgiye ulaşabiliriz. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle dil öğrenmeye gerek kalmadığını düşünen bir gürüh bulunsa da siz onlara aldırmayın. Teknoloji size anlık istediğiniz sonuçları bir nebze olsun belki verebilir fakat öğrendiğiniz dil hayatınız boyunca sizinle kalacaktır. Dünyada antik dillerden modern dillere kadar uzanan 5000 den fazla dil olduğu göz önüne alındığında sizin de birkaçını öğrenmenizde hiçbir sakınca yok. Ethnologue’nin araştırmasına göre günümüzde en fazla popüler olan ve konuşulan diller; İngilizce, Mandarin, Hintçe, İspanyolca, Fransızca, Arapça, Bengalce, Portekizce, Rusça ve Urduca olarak sıralanır. İngilizcenin 1 milyardan fazla insan tarafından konuşulduğu düşünülmektedir. Bu oran kaba bir hesaplamayla İngilizceyi sıkı bir şekilde öğrenebilirseniz her milletten insanla konuşabileceğiniz anlamına geliyor. Bu bilgilerden kaynaklı olarak günümüzde İngilizce en popüler dillerin başında gelmektedir. Gelin hep birlikte bir dili nasıl öğrenebiliriz bunların metotlarına bakalım.


Dil Öğrenmenin Metotları  

Yabancı bir dili öğrenmek benim için her zaman eğlenceli bir süreç olmuştur. Sizin içinde bu sürecin nasıl işleyebileceği hakkında tüyolar vermek istiyorum. Öncelikle, öğrenilecek hedef dilin alfabesini öğrenmek her kesimin bildiği gibi olması gereken bir husustur. İlk önceliğimiz hedef dilin alfabesini öğrenmek ve okuyup yazabilmek olmalı. Bunun için sık sık alıştırmalar yapmalı ve bulmaca çözer gibi alfabeyi tamamıyla halletmeliyiz. Bunun akabinde çok önemli bir husus olan gramer konusuna geliyoruz. Gramer bir dilin adeta temelidir. Grameriniz bozuk olursa hedef dili konuşabilseniz bile profesyonel olarak çok fazla ileriye gidemezsiniz. Bu durum da sizi belli açılardan yarım bırakacaktır. Gramer kavramı yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir dilin yapı taşıdır. Gramer öğrendikçe dili daha basit şekilde konuşabilecek ve gerekli yerlerde gerekli kelime öbeklerini kullanabileceğiz. Bir diğer önemli husus ise dilin fonetiğidir. Fonetik sözcüklerin doğru telaffuzlarından tutunda seslerin geçirdiği evrimler gibi dil içim önemli olan birçok önemli yere parmak basmaktadır. Fonetik dil öğrenme sırasında arka plana atılmayacak bir konudur. Bunun nedeni ise kelimeleri doğru telaffuz etmek her dil için çok önemlidir. Bir hatırlatma, yabancı bir dili yeni öğrenirken kelimeleri yanlış telaffuz ettikten sonra özgüveniniz düşürerek dil öğrenmenize balta vurmayın. Doğru telaffuzları sağlayana kadar çalışmayı sürdürdün. Bana göre dil öğrenirken konuşma açısından en önemli ana unsur öz güvenli şekilde konuşabilmektir. Asla konuşmaktan geri durmayın ve öğrendiğiniz tüm bilgileri farklı insanlarla pratik yaparak konuşmaya çalışın. Ayrıca şunu da hatırlatmak istiyorum. Eğer arkadaş ortamınızda kelimeleri yanlış telaffuz ettikten sonra sizinle dalga geçen birileri varsa buna asla takılmayın ve vazgeçmeden konuşmaya devam edin.



Öğrenmeye çalıştığınız hedef dilde hikâye kitapları okumanızı kesinlikle öneriyorum. Yabancı dilde kitap okurken beyniniz zamanla bir yapboz çözer gibi kelime öbeklerini çözecek ve bu sayede dili öğrenmeye başlayabileceksiniz. Hikâye kitaplarının doğru gramer yapısında olduğunu ve editörlerin elinden geçen eserler olduğunu hatırlatmama gerek diye düşünüyorum. Günlük kitap okumaktan geri kalmayın. Bir diğer önerebileceğim metot ise haber kanallarını dinlemeniz olacaktır. Bu benim açımdan harika bir metot çünkü genel olarak haber kanallarında o dilin en yalın ve anlaşılır hali konuşulur. Bu sayede dile doğru ve etkili bir şekilde maruz kalabilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz dilde mesajlaşabileceğiniz bir sosyal medya arkadaşı edinmenizde yazım yeteneklerinizi arttıracaktır buna emin olabilirsiniz. Bir diğer önemli husus ise öğrenmek istediğiniz dilde basit kelimelerle günlükler tutmanız, o gün yaşadığınız olayları öğrenmek istediğiniz dilde yazarsanız gün geçtikçe yazım yeteneklerinizin ne kadar çabuk arttığına sizde çok şaşıracaksınız. Sosyal medya unsurlarını günümüzde neredeyse kullanmayınız yok denecek kadar az. Bu uygulamalarda hedef dilde olan dil kanallarına ulaşabilirsiniz. Günlük olarak kelime alıştırmaları yapmanız size oldukça yararlı olacaktır. Bir diğer önemli husus hedef dili içeren filmler izlemek öncelikle alt yazılı olarak başlayın bu metoda zaman ayırdıkça zamanla alt yazıya gerek kalmadan yabancı dilde olan filmleri izleyebileceksiniz.  Son olarak kendisini her anlamda kanıtlamış Yüzüklerin Efendisi gibi bir serinin yazarı da olan, usta dil bilimci Tolkien'in dil üzerine araştırmalarına da göz gezdirmenizi tavsiye edebilirim. Ondan çok fazla şey öğreneceğiniz kesin.


Dil Öğrenirken Yapmamanız Gerekenler 

Hedef dil öğrenme aşaması içerisindeyken bana göre istikrarlı şekilde çalışmaktan geri durmamalısınız. Kendinize yarattığınız plan dahilinde devam etmeli ve günlük rutinleri yakalamalısınız. Eğer bunları dışına çıkarsanız dil öğrenme hevesiniz kaçabilir. Bunun ana nedeni ise düzenli olarak çalışmadığınız için hızlı bir şekilde ilerleyemeyeceksiniz ve bu yüzden kendinizi başarırız olarak görecesiniz. Bunun olmamasını istiyorsanız sıkı çalışmaya devam edin. Bir diğer önemli unsur ise karşınıza çıkabilecek olumsuz sonuçlara çok fazla takılmamanız. Süreç içerisinde yaptığınız dil bilgisini çözen testler ve seviye belirleme sınavları o anki psikolojinizle bile doğru orantılı olabilir. Kötü sonuçlar alırsanız asla vaz geçmeyin ve çalışmaya devam edin. Eksik olduğunuz alanlarda kendinizi daha fazla çalıştırmaya çalışın. Yukarıda da bahsetmiştik, arkadaş ortamında sizi dil konusunda olumsuz konuşarak demoralize edenleri çok fazla umursamayın. Eğer insanların görüşlerine çok fazla takılırsanız asla ilerleyemeyeceksiniz. Son olarak asla öz güveninizi düşürmeyin. Bu güveni sürekli koruyun ve ben bu dili kesinlikle öğrenebilirim deyin. 

Sonuç 

Dil öğrenmenin birçok metodu bulunuyor bunu biliyoruz. Sizde yukarıda yazılanları deneyerek kendinize olan etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Eğer olumlu sonuçlar alıyorsanız kendinize düzenli bir program ayarlayarak çalışmalarınıza hız kazandırabilirsiniz. Benim için en önemli unsur kendinizi geri plana atmamak ve sürekli öz güvenli, istikrarlı bir şekilde devam etmek. Bu birazda her şey için geçerli bir durum olabilir belki bilemiyorum. Sizde yeni bir dil öğrenme amacındaysanız yukarıda verilen metotları kullanmaktan geri durmayın. Bir dil bir insan sözünü hepimiz duymuşsunuzdur. Çünkü başka bir dile sahip olmak adeta ikinci bir ruha sahip olmak gibidir. Nelson Mandela'nın da dediği gibi bir insanla anladığı dilde konuşursanız bunlar onun kafasına gider eğer o insanın dilinde konuşursanız bu onun kalbine gider. Kalplere uluşmaktan geri durmayın 

Kaynaklar 

Fromkin, Rodman, Hyams, An Introduction to Language,Classification of American English Vowels,  

Ethnologue, Most Spoken Languages, 

Gibbons, P. (2002). Learning language, learning through language, and learning about language,  

Cai Wenrui, How to Quickly Master Conversational Fluency in Any Language,  

Lomb Kato, Polyglot, How I Learn Language,