Yalnız Kalma Korkusu: Monofobi

Monofobi, yalnız kalmaktan duyulan aşırı bir kaygı ve korkudur.

Hepinizin yalnızlıkla ilişkili kaygıları olabilir. İlişkilerinizi geliştirmeye çalışabilir, sosyalleşmeye daha fazla önem verebilirsiniz. Yalnız kaldığınızda da sıkılabilirsiniz. Bugünkü yazımızda bahsedeceğimiz monofobi ise yalnızlıktan duyulan yoğun korkuyu, hatta yalnız kalındığında bazı semptomları ifade eder. Monofobiyi merak ettiyseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Monofobi Nedir?

Monofobi, bir kişinin yalnız kaldığında yoğun bir kaygı ve korku hissetmesidir. Kaygı ve korkunun yanı sıra, kişi yalnız kaldığında fiziksel semptomlar da gösterebilir. Bu semptomlara örnek olarak karın ağrısı, kalp atış hızında artış verilebilir.

Kişi bütün bu semptomlardan kaçınmak, kaygı ve korkuyu yaşamamak için yalnız kalacağı her durumdan kaçınabilir.

Monofobinin Gelişmesinde Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Monofobinin gelişiminde etkili olabilecek pek çok faktör bulunur. Bunlardan bazılarını aşağıda listeledik:

  1. Sevilen birinin kaybı
  2. Geçmişte yaşanan travmalar (İhmal, istismar vb.)
  3. Sosyoekonomik problemler
  4. Sosyal ilişkilerin zayıf olması
  5. Genetik yatkınlık

Monofobinin Belirtileri Nelerdir?

Monofobinin belirtileri daha önce de bahsettiğimiz gibi psikolojik ve fiziksel olmak üzere iki ayrı grupta incelenebilir.

Psikolojik Semptomlar:

  1. Yalnız olunan zamanlarda yaşanan yoğun kaygı ve korku
  2. Ölüm korkusu
  3. Yalnız kalmamak için kişinin istemediği durum ve ortamlarda bulunması
  4. Evde olunan zamanlarda televizyonu veya diğer elektronik cihazları ses olması için açma
  5. Kişinin bulunduğu sosyal ortamlarda kendini dışlanmış hissetmesi

Fiziksel Semptomlar:

  1. Mide bulantısı
  2. Baş dönmesi
  3. Karın ağrısı
  4. Kalp atış hızında artış
  5. Göğüste sıkışma
  6. Kulak çınlaması

Monofobinin Tedavisi Nedir?

Monofobiniz varsa, bir uzman desteği almanız sizin için faydalı olabilir. Çünkü çok yoğun kaygı, korku ve fiziksel semptomlar yaşıyorsanız monofobinin üzerinden kendi başınıza gelmeniz zor olabilir. Uzmanların monofobi için yararlandığı teknikleri ise sizin için aşağıda listeledik:

  1. Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapide yalnızlıkla ilgili düşünce biçimleri, duygular ve monofobinin pekişmesine sebep olabilecek davranışlar üzerinde çalışılır. Yalnızlıkla ilgili olumsuz düşüncelerin yerine daha olumlu düşüncelerin yerleştirilmesi hedeflenir.
  2. Maruz Bırakma Terapisi: Maruz bırakma terapisinde ise kişi, yalnızlığın korkulacak bir şey olmadığını görmesi için adım adım yalnız kalır. Bu terapide, kişinin yalnızlık korkusu ile yüzleşmesi ve üstesinden gelmesi hedeflenir.

Monofobi, kişinin yalnız kaldığında yoğun kaygı ve korku duymasıdır. Bundan dolayı kişiler yalnız kalmayı istemez, evde tek başına olsa dahi televizyonu açabilir. Monofobisi olan bir kişinin kaygı ve korkularının yanı sıra karın ağrısı, terleme gibi fiziksel semptomlar da olabilir. Monofobiye sebep olabilecek faktörler ise çok çeşitli olmakla birlikte çocukluk döneminde yaşanan kayıplar ve travmalar monofobinin başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Tedavisi için ise uzman desteği önem taşır. Siz de monofobiniz olduğundan şüpheleniyorsanız uzman desteğine başvurup kendiniz için önemli bir adım atabilirsiniz.