Yapay Zeka ile Beraber Tiyatro Oyunu Yazıyoruz

GBT-4o ve Gemini yapay zekalarına nasıl tiyatro oyunu yazıldığını sordum.

GBT-4o ve Gemini yapay zekaları ile beraber 10 adımda tiyatro oyunu yazımı.

GBT-4o ile Gemini yapay zekalarına 10 adımda nasıl yiyatro oyunu yazılacağını sordum ve ikisi de birbirleri ile benzer adımlar oluşturdular. Bu yazı dizisinde sundukları aşamaları tek tek oluşturacak. Sonucunu aşamalar halinde tekrar yapay zekaya soracak ve 10 haftanın sonunda elimizde bir tiyatro oyunu metni olmasını umacağız.

GBT-4o'nun sunduğu aşamaların ilki şöyle;


1. **Fikir Bulma ve Araştırma:**

  - İlginizi çeken bir konu, tema veya hikaye bulun.

  - Seçtiğiniz konuyu derinlemesine araştırın ve ilham almak için benzer tiyatro oyunlarını inceleyin.

Öncelikle bir konu veya hikaye bulmamız gerekli. Bu esnada kaliteli bir oyun oluşturmayı da amaçladığım için belki de dünyada en çok bilinen oyun yazarı olan Shakespeare'in en çok bilinen oyunu Hamlet'in konusunu konu edinmeye karar verdim. Yani hikayemiz şöyle; soğuk bir ülkenin kralı bir gün ölür. Yerine tahtın varisi olan oğlu yerine erkek kardeşi geçer. Tahta geçtiği gün ölen kralın eşi ile evlenir. Ölen Kral bir gece hayalet olarak tahtın asıl varisi Prens'e gözükür ve intikamını almasını söyler. Oyun, Prens'in amcasından intikam alma sürecini işler. Bu Hamlet'in konusudur. Bizim oyunumuzda ise bu olaylar bütünün günümüze tesir etmesi gerekir. Yani ben oyunumuzun günümüzde, güncel zamanda geçen bir oyun olmasını tercih ediyorum. Haliyle de oyunumuzda monarşi yerine günümüzün hakim yönetim şekli olan demokrasi olmalıdır. Fakat demokrası içerisinde taht savaşı olamayacağından ötürü oyuna Hamlet'ten farklı bir katman eklememiz gerekir. Bunu bir sonraki aşamalara bırakıyor ve bahsettiği 'ilham almak için benzer tiyatro oyunlarını inceleme' kısmına geçiyorum. Burada bu hafta içinde Kenneth Branagh'ın, Mel Gibson'ın ve de Andrew Scott'ın oynadıkları Hamlet filmlerini izleyeceğim. Böylece de GBT-4o'nun ilk aşamasını gerçekleştiriyor olacağız.

Gemini'a gelmeden önce neden iki farklı yapay zekadan yararlandığımı anlatmak istiyorum. İlk sebep kendi aralarında bir kıyas yapabilmek ve de oyun yazarlığında hangisinin daha iyi bir sonuç verdiğini bulabilmek. İkinci sebep ise neleri farklı yaptıkları yani nasıl birbirlerinden farklı 'düşündüklerini' saptayabilmek. Benim için bunlar epey ilgi çekici umarım sizler için de öyle olur. Lafı fazla uzatmadan Gemini'ın ilk aşamasına gelirsek;


1. **Bir Fikirle Başla:** Bir karakter, tema, konum veya olaydan ilham alın. Bu, bir gerçek hikayeden veya hayal gücünüzden gelebilir.

Hali hazırda 'ilham' aldığımız konu olan Hamlet'in dışında bizden başka bir şey istemiyor. GBT derinlemesine araştırma ve de inceleme istiyordu. Farklılıklardan biri. Gemini için bizim fikrimiz Shakespeare'in Hamlet'i olacak.

Böylece ilk aşamaları tamamlamış oluyoruz. İlk aşamada elimizde bir metin oluşmadığı için yapay zekalara nasıl olduğunu sormayacağım.İkinci aşama için haftaya görüşmek üzere.