Yapay Zeka Midjourney Tarafından Üretilen Görsel Birincilik Ödülü Kazandı

Yapay zeka tarafından üretilen görselin birinci seçilmesi sanatçılar arasında tartışmalara sebep oldu.

Basit metin girdilerinden görsel üretebilen Midjourney isimli yapay zeka tarafından üretilen ‘Théatre D’opéra Spatial’ isimli görsel, ABD Colorado Eyalet Sergisi'nin güzel sanatlar yarışması kapsamında dijital kategoride birincilik ödül kazandı.

Colorado merkezli oyun şirketi Incarnate Games’in başkanı Jason Allen, Midjourney isimli yapay zeka aracılığıyla oluşturduğu görsel ile yarışmaya katıldı ve yarışmanın dijital sanat dalında birinci olduğunu ve 300 dolarlık nakit ödülü aldığını Sincarnate kullanıcı adlı Discord hesabından duyurdu. Uzay Opera Tiyatrosu anlamına gelen ve bir uzay operasındaymış gibi betimlenen ‘Théatre D’opéra Spatial’ ismine sahip görselde, Barok tarzda bir salonda resmedilen figürlerin dairesel bir pencereden güneşe doğru baktığı görülmekte.

Allen’ın herhangi bir dijital fırça yardımı olmadan yalnızca bulduğu keywordlerle yapay zekaya komut vererek bu eseri ortaya çıkarması, sanatçılar arasında; sanatçı olmayan kişiler tarafından DALL-E 2, Midjourney ve Stable Diffusion gibi programlar aracığılıyla üretilen görsellerin yüksek teknolojili bir intihal biçimi olduğu yönünde tartışmalara neden oldu. Medya devi VICE’a konuşan Allen ise, görselin şekillendirilmesinde kendisinin de payının olduğunu belirtti.

"Daha sonra yayınlayacağım özel bir konuyu araştırıyordum. Midjourney'i kullanarak 100'lerce görüntü oluşturdum ve haftalar süren çalışmadan sonra ilk üçünü sıraladım ve bunları tuvale yazdırdım. Midjourney'yle görüntüler oluşturuyorum, Photoshop'la geçişler yapıyorum ve Gigapixel kullanarak üst kaliteye çıkıyorum."

Konu telif hakları yönünden değerlendirildiğinde ise; mevcut evrensel telif yasalarının hemen hepsinde koruma altına alınan eser kavramının insan tarafından üretilmesi şartının bulunduğu görülmekte; dolayısıyla makine öğrenmesi yoluyla geliştirilen yapay zeka tarafından bu şekilde üretilen eşsiz eserlerin telif hakları ile koruma altına alınabilmesi mevcut mevzuat hükümleri ile mümkün olmamaktadır. Ayrıca yapay zeka tarafından üretilen ilgili görsellerin eser sayılıp sayılamayacağı da ayrı bir tartışma konusu olarak doktrinde yerini almaktadır. Bu nedenle; henüz teknolojiye yetişememiş mevzuata dair ilk tedbirler ise stok görsel siteleri Getty Images ve ShutterStock’tan geldi. Getty Images, “telif kaygıları” nedeni ile yapay zekâ ile üretilen görselleri yasakladı. ShutterStock ise Midjourney ile üretilen görselleri yayından kaldırmaya başladı.

Ancak; somut olaya benzer olarak geçtiğimiz günlerde ABD Telif Hakları Ofisi tarafından, Kris Kashtanova isimli kişi tarafından yapılan ve görselleri yine Midjourney ile hazırlanan Zarya of the Dawn fotoromanının telif başvurusuna onay verilmesi ise şu an için bu alanda kayda değer önemli gelişmelerden biri olarak görülebilir.

Kaynak: https://www.indyturk.com/