Yapay Zekanın Edebiyat Dünyasına Etkisi
Edebiyatta yapay zeka dönemi başlıyor.
Makineler tarafından öğrenme ve analiz etme gibi bilişsel zeka çeşidi olarak tanımlanan yapay zeka, birçok alanda kendini gösterdiği gibi edebiyat alanında da kendini kanıtlamıştır. Yapay zekanın kreatif yapısı edebiyat eserlerinin oluşturulması ve ortaya çıkarılan yenilikler ön plana çıkmıştır. Ayrıca algoritmalar ve veri analizleri sayesinde yeni metinler üretilebilir hale gelmiştir. Aynı zamanda üretilen metinler özgün olabilmektedir. Bu da çeşitli varyasyon ve kombinasyonlar sayesinde olabilmektedir.
Yapay zekanın edebiyat dünyasına katılması Yazarlar Birliği'nin ''İnsan Yazar'' sertifikası vermesini sağlamıştır. Bu sertifikayı vermeleri teknoloji dünyasında çığır açan bir yenilik olurken aynı zamanda insan ve hikaye anlatıcılığına vurgu yapılmıştır. Sertifikanın verilmesindeki amaç ise insan yaratıcılığını korumaktır. Bunu yaparlarken de okuyucuların güvenini kazanabilmek için şeffaflık ilkesine önem vermişlerdir. Ayrıca yapay zekadan etkilenen içerikleri okurların tercih edip etmediği de merak konusudur. Bu merakın giderilmesi için Yazarlar Birliği CEO'su Mary Rasenberger bu soru işaretini gidermek için bazı açıklamalarda bulunmuştur. Açıklamalarında girişimin insan dokunuş değerinin ortaya çıkarılmasına vurgu yapıldığını ve yapay zekanın pek reddedilmediğine değinmiştir. İzin konusuna değinilirse de şimdilik Grammarly gibi denetleme araçlarına ve yapay zeka araştırmalarına izin verilmektedir. Edebiyattaki hikaye ve karakterlerin temel yapısının yazar tarafından yazılması da istekler arasındadır.
Şu anda bu girişim, birlik üyelerinin tek yazar eserlerinde uygulanabilmektedir. Fakat gelecekte tek yazar eserleriyle sınırla kalmayıp daha geniş bir hedef kitleye hitap etmesi düşünülmektedir. Ortaklaşa yazılan eserlerin ve birliğe üye olmayan yazarların gelecekte bu sertifikaya başvurabilecekleri belirtilmektedir. Ayrıca onay alan yazarlar kitap kapaklarında ve tanıtım materyallerinde ''İnsan Yazar'' logosunu kullanabileceklerdir. Bu sayede ABD Patent ve Marka Ofisi'ne tescil ettirilmesi de planlanmaktadır.