Yapay Zekanın Etkileri

Yapay zekanın hayatımızda ki yeri ve etkileri üzerine.

Yapay zeka nedir?

Yapay zeka (Artificial Intelligence) teknolojinin gelişmesiyle beraber insanların ürettiği makinelerin, programların, yazılımların elektronik sistemler kullanılarak insanlara yardımcı olması amacıyla geliştirilmiş akıllı sistemlere denir.

Yapay zeka insanların yapabileceği görevlerin yerini alabilmekte, edindiği bilgilerle kendini geliştirebilmekte, yenileyebilmektedir. Yapay zeka ondan istenilen bilgiyi kendinde var olan bilgileri işleyerek yanıtlar ve uygular.

Nerelerde kullanılır?

Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır. Yapay zeka teknolojisinin kullanım alanlarından birkaçı şunlardır:

Bir hastalığın teşhisi konulacağı zaman yapılan tetkikler, raporlar, doktor incelemeleri gibi işlemler artık cihazlar sayesinde daha kısa ve hızlı bir sürede gerçekleşmektedir. 

Bir tarım alanında dronelar sayesinde bitkilerin durumu incelenebilir, gerekli gübre ve tarım ilaçları gibi işlemler makineler tarafından gerçekleştirilebilir. 

İçerik üreticiliği yaparken özgün olmak çok önemlidir. Taklit etmemek, eldeki verilere uygun analizler ortaya çıkarmak oldukça güçtür. Yapay zeka teknolojileri sayesinde birçok farklı konu üzerine özgün yazılar oluşturulabilmektedir. 

Bir sosyal medya ya da geleneksel medya üzerinden reklam verileceği zaman bu reklamların etkilerini öğrenmek çok önemlidir. Reklam kaç kişiye ulaştı? Hangi aksiyonlar alındı? İnsanların reklam sayesinde marka bilinirliği arttı mı? gibi pek çok sorunun cevabına ihtiyaç duyulur. Yapay zeka teknolojisi, reklam üzerindeki verileri toplayarak bu soruların cevabını oluşturur. Hatta reklam verilmeden önce hafızasındaki verilerden bir otomatik medya stratejisi bile geliştirerek kullanıcıya daha avantajlı fırsatlar sunar.

Yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alandır. Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağlamaktadır. 

Olumlu yönleri

Yapay zekanın avantajları içinde, endüstriyel üretimden müşteri hizmetlerine kadar birçok alanda yapılan yenilikler mevcut! Söz konusu teknoloji sayesinde tekrarlayıcı görevler otomatikleştirilerek iş süreçleri hızlandırılabilir ve verimlilik artırılabilir. 

Yeni bir iş kolunun ortaya çıkması yapay zeka mühendisliği. Bu meslekte yapay zekanın işlemesi için gerekli bilgiler düzenlenerek en verimli şekilde çalışması sağlanır.

Yapay zekâ, doğal dil işleme teknolojileri kullanarak; çeviri, metin analizi, konuşma tanıma gibi alanlarda etkili bir şekilde insanlar arasındaki iletişimi geliştirebilir. Bu noktada ön plana çıkan Chat GPT, Bard, Wordtune, Wordhero gibi araçlar sıklıkla tercih ediliyor. 

Tıp alanında kullanılan yapay zekâ; teşhis, verilerin analizi ve ilaç geliştirme konularında etkili bir şekilde kullanılarak hastalıkların daha hızlı ve doğru bir şekilde tanımlanmasına yardımcı olabilir. Yapay zekanın faydaları arasında kritik bir yere sahip olan sağlık hizmetlerindeki gelişim sayesinde tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi mümkün.

Yapay zekanın faydaları arasında gösterilebilen bir başka nokta ise ulaşımda sağlanan kolaylıktır. Sürücüsüz araçlar ve trafik yönetimi gibi alanlarda kullanılarak trafik kazalarının azaltılması ve ulaşımın daha etkili bir şekilde yönetilmesi hedeflenir. Ben sürücüsüz araç fikrine pek olumlu bakmıyorum, bana pek güvenli gelmiyor. Ama uzaktan takip ve ani fren gibi konularda yapay zekanın olumlu yönleri var.

Olumsuz yönleri

Otomasyonun yaygınlaşması, işlerin otomatikleştirilmesine neden olarak işsizlik oranının artmasına yol açabilir. İnsan gücü yerine makinaların kullanılması, bazı sektörlerde iş kayıplarına neden olabilir.

Makinaların insan duygularını anlama yeteneğinin sınırlı olduğu biliniyor. Söz konusu durum nedeniyle, duygusuzluğun artması ve neticede ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesi mümkün! Yapay zeka tarafından yönetilen sistemlerde sürdürülen insan etkileşimlerindeki empati eksikliği, yapay zekanın zararları arasında en fazla dikkate alınması gereken hususlardan biri olabilir.

Bilgi ve hizmetlerin hazır sunulması, insanların proaktif olma ve yaratıcı düşünce becerilerinde azalmaya neden olabilir. İnsanlar, daha fazla şeyin otomatikleştirilmesiyle tembelliğe yönelebilir.

Yapay zekâ sistemlerinin büyük miktarda veriyi işlemesi, gizlilik ihlallerine neden olabilir. Bireylerin özel bilgilerinin korunması konusundaki endişeler artabilir.

Olumlu ve olumsuz yönleriyle yapay zeka bir şekilde hayatımıza girdi. Zamanla etkilerini daha iyi anlayacağımıza inanıyorum. Ben yapay zekanın genel olarak hayata olumlu bir katkı sunduğunu düşünüyorum. Özellikle sıkıcı ve tekrarlayan basit görevelerde yapay zeka büyük kolaylık sağlıyor. Daha uzun sürecek işler daha kısa sürede hallolabiliyor. Verilerin analizi gibi. Güvenlik, savunma sanayi gibi alanlarda çok etkili ve önemli. İnsanların işlerini kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir yönü var. İleride de insanların yapmak istemediği sıkıcı işlerde yapay zekanın kullanılacağını düşünüyorum. Sağlık alanında insanların hayatını kolaylaştıracak yenilikler gelebilir. Günlük hayatta da Chat GPT gibi uygulamalar hızlı, basit ihtiyaca yönelik yanıtlar vererek hayatı kolaylaştırıyor.