Yaprak Dökümü'nde Ferhunde Gerçekten Kötü müydü?

Ferhunde'nin O Kadar Kötü Olmaması Ama Ali Rıza Bey'in Oldukça 'Cringe' Olması Üzerine

Öncelikle değerlendirmemi diziye göre yapacağımı söylemek istiyorum çünkü farklı zamanlarda olan iki bakış açısını tecrübe ettiğim kaynak Yaprak Dökümü dizisi. Çocukken her ne kadar nefret etsem de biraz daha büyüyünce kesitleri karşıma çıkan dizi bende tekrar bir göz atma niyeti uyandırdı. Küçükken hiç anlamadığım ve sadece ebeveynlerim izliyor diye izlemek zorunda kaldığım dizide Ferhunde karakterinin resmen bir 'cadı' şeklinde gösterilmesi yüzünden ondan nefret etmiştim. Daha sonra tekrar izlediğimde gördüğüm şey şuydu: Evdekiler neden böyle davranıyorlardı?

Ferhunde dizinin başında evli bir kadındı ve kocasını Şevket'le aldatmaya başlamıştı. Tabii ki de bu davranışı hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Ayrıca Şevket de bunu biliyordu ve buna rağmen Ferhunde ile birlikteydi. Daha sonra Ferhunde ve eşinin boşanması üzerine Şevket ve Ferhunde, Şevket'in babası Ali Rıza Bey'in tribinden dolayı bir türlü evlenememiş daha sonra Ali Rıza Bey'den izin çıkması üzerine evlenmişlerdir. Ali Rıza Bey kitapta ve dizide fazlasıyla dürüst, ahlaklı, çalışkan bir adamdır. Dizi günümüze uyarlandığı için Ali Rıza Bey biraz yobaz olarak görünmektedir dizide. Kızlarına hiçbir şey yapmaya izin vermemesi, onları sürekli kısıtlaması ve konrol etmeye çalışması kızlarının gizli gizli bir hayat yaşamasına sebebiyet vermiştir.

Dizinin bir bölümünde Necla ders programının değiştiğinden bahsediyor ve Ali Rıza Bey de yeni programı istiyor. Necla da bu durumdan şikayet edince 'isteyeceğiz tabi sahipsiz değisin sen' gibi bir ifade de bulunuyor. Ve Necla bir üniversite öğrencisi olmasına rağmen bunu söylüyor.

Leyla dizide yeniden üniversite sınavına hazırlanıyor fakat ilgi alanı pek dersler değil. O da bu fazla baskıdan dolayı sıkılmış ve uzun süre acılar çekmiş dizide mesela Oğuz tarafından tecavüze uğraması ama bunu ailesinden kimseye söyleyememesi gibi. Fikret'e söylediğinde ise Fikret doğru olanı yapıp Oğuz ve Leyla'nın evlendirilmesine karşı çıkmış ve bunu Ali Rıza Bey'e söylemiş ve Ali Rıza Bey bu olay hakkında görüşünü değiştirmemiş hatta hiçbir şey yapmamıştır.

Ali Rıza Bey'in eşi Hayriye Hanım'ın ise tek ilgilendiği şey paradan ibaret. Leyla ağır bir depresyon yaşarken avukatının Leyla'ya aşık olması üzerine Hayriye Hanım'ın fazlasıyla sevinmesi ve Leyla'yı teşvik etmeye çalışmasını unutamıyorum.

Çok fazla evlenmeden önceki hayatını bilmediğimiz Ferhunde ile ilgili tek bildiğimiz şey: annesinin Ferhunde'yi rahatsız eden üvey babasını öldürmesi üzerine hapse girmesi ve bu yüzden Ferhunde'nin çocukluğundan beri hep kendinin çaresine bakması gerektiği.

Ferhunde dizide türlü türlü entrikalar yapmış olsa da bunları bir şekilde kendini ve çevresindeki insanları korumak için yapmıştır. Dizide Şevket'le evlendikten sonra çalışmayı kendi istemiyor fakat kitapta Şevket, Ferhunde'nin çalışmasına izin vermiyor. Yani Ferhunde özünde güçlü, bağımsız ve kendi başının çaresine bakabilen kadın. Ailede Ferhunde dışında da böyle bir kadın bulunmuyor zaten. Özellikle ailenin borç batağında olduğunu göz önünde bulundurursak, şu soruyu sormamız gerekli: Evdeki kadınlar neden çalışmıyor?

Fikret'in bir bölümde çeyiz işleyip satması fikrine Ali Rıza Bey'in 'böyle bir şey yapmana gerek yok' demesi bile bence çalışmak isteseler ne olacağını gösteriyor. Karşı çıkmasa bile dizide sürekli yaptığı sessiz protestoyu yapardı diye düşünüyorum.